Jaaroverzicht

Zo het jaar zit er weer op, althans het voorgaande jaar uiteraard, dit jaar is nog maar net begonnen. In 2019 heb ik 180 blogposts geplaatst en daarnaast heb ik nog  een zestal grote verhalen uit mijn serie over mensen achter de computer geschreven (eentje per twee maand gemiddeld; dat schiet dus niet erg op.)

Gemiddeld trok ik met mijn blogposts vorig jaar 216 unieke bezoekers  per maand. Oké, in werkelijkheid waren dat er tien keer zoveel, maar ik tel alleen de bezoekers mee die langer dan 1 minuut op de site blijven. De overigen zijn voornamelijk robots en dergelijke. Zo had ik in 2019  liefst 19.000 hits afkomstig uit China en 10,000 hits vanuit Rusland en dat terwijl ik in het Nederlands schrijf.

Het overzicht per maand vanaf december 2015 ziet er als volgt uit.

0000 blog

De trendlijn is nog dalend (ai!) maar december van dit jaar laat een opvallende piek zien. Dat komt door één blogpost en wel door eentje die ik al in juni 2016 schreef over de vraag waarom al het wasgoed bij het wassen altijd in een dekbedovertrek kruipt. Op 10 december (en ook nog deels op 11 december) werd deze blogpost massaal bezocht door mensen uit Nederland en België. (De Chinezen en Russen hadden hier geen belangstelling voor). Geen idee waarom dat was, wellicht is het onderwerp ergens in een quiz ter sprake gekomen.

Af en toe zie ik hoe een nieuwsitem het aantal bezoekers op mijn site beïnvloedt. Zo overleed in juni van dit jaar Barry Hughes, de sympathieke oud-trainer van mijn clubje Go Ahead Eagles. In mei 2018 had ik een keer verhaal geschreven over de ervaringen die mijn vader met hem had toen hij (mijn vader) de studiebegeleider was van de jongens die in het fameuze jeugdhuis van Go Ahead Eagles zaten. Deze blogpost uit 2018 was in juni 2019 na het overlijden van Barry Hughes de meest gelezen blogpost van die maand op mijn site.

De blogpost op mijn site die tot nu toe het vaakst is gelezen, is een verhaal uit 2017. (Zie de piek in de grafiek.) Dat was het Mondriaan-jaar en over al die tentoonstellingen die je dat jaar had in het Haags Gemeentemuseum – het heet nu het Haags Kunstmuseum –  schreef ik toentertijd een verhaal, wat in 2017 blijkbaar heel veel bezoekers trok die op zoek waren naar informatie over die Mondriaan-tentoonstellingen.

Ook een bepaalde aflevering uit de serie over de mensen achter de computer is een “kijkcijferhit” op mijn site en wel het verhaal over Archimedes. Ik vermoed dat heel veel scholieren voor werkstukken over Archimedes hier dankbaar gebruikt van hebben gemaakt (“Ha, dat kan ik gebruiken!“).

Tot slot, ook al zei de Chinese filosoof Lao-Tse eens “Vrij zijn van wensen leidt tot innerlijke rust”, toch wil ik iedereen bij deze de beste wensen voor 2020 toewensen.  Vergeet ik het persoonlijk te doen, dan kan ik altijd nog zeggen: “Het stond op mijn site, heb je die dan niet gelezen?”