Wolken op Mars

Mars heeft net zo als de Aarde ook een atmosfeer. Alleen is is de dichtheid van de atmosfeer van Mars maar een vijftigste van die van de Aarde. De dichtheid van de atmosfeer op de oppervlakte van Mars is ongeveer te vergelijken met de dichtheid van de Aarde-atmosfeer op zo’n 35 km hoogte.

De samenstelling van de atmosferen van de Aarde en van Mars verschillen ook enorm. De dunne droge koude atmosfeer van Mars bestaat bijna volledig uit koolstofdioxide, terwijl de atmosfeer van de Aarde vooral rijk is aan stikstof en zuurstof.  Vergelijk de samenstelling van beide atmosferen maar eens. Links die van Mars; rechts die van de Aarde.

atmosfeer MArs atmosfeer Aarde

Tabellen afkomstig van de Wikipedia-pagina’s over Mars en Aarde.

atmosfeer

Op deze foto van Mars uit 1976, gemaakt met een roodfilter door de  Viking 1, zie je bovenin een dun laagje. Dat is de atmosferische laag van Mars. Foto: NASA.

Op Mars komen net zoals op Aarde ook wolken voor.

wolken

31 maart 2021; Credits: NASA/JPL-Caltech

Voor hoe die wolken ontstaan, citeer ik even de Wikipedia (die legt het veel beter uit dan ik.)

De seizoenen op Mars, veroorzaakt door de scheve stand van de rotatie-as, brengen mee dat op de polen  – bedekt met ijs dat voornamelijk uit koolstofdioxide bestaat en niet uit water zoals op Aarde het geval is  – een half Marsjaar continu nacht heerst. De afkoeling van het oppervlak zorgt ervoor dat dikke lagen  condenseren tot droogijs. Wanneer de lente aanbreekt en de pool weer verlicht wordt, sublimeert het droogijs weer. Het vrijkomende koolstofdioxide veroorzaakt harde winden vanaf de pool. Deze seizoensgebonden winden transporteren grote hoeveelheden stof en waterdamp en veroorzaken rijp aan het oppervlak en grote cirruswolken in de atmosfeer.”

wolken mars

Daarnaast heb je op Mars stofwolken.  De zon warmt stof op, waardoor de stofdeeltjes opstijgen.

stofwolk

Vorige week presenteerde de NASA de eerste kleurenfoto’s van zonnestralen die door de wolken van Mars heen braken.

wolken met zonnestralem

wolken met zonnestralen 2

Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

De foto’s zijn gemaakt door de het Mars-wagentje Curiosity. De meeste wolken op Mars bevinden zich niet hoger dan 60 km boven het Mars-oppervlak, maar de wolken op deze foto’s zouden zich  volgens NASA hoger bevinden. De zon schijnt er net door heen.

Tot zover uw zonnetje in huis.