Hard Gras

Er is tot nu toe veertien keer een verhaal van mij in Hard Gras, een literair voetbaltijdschrift van Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk en Hugo Borst, opgenomen: twee keer als lezerspost en twaalf keer als “medewerkersverhaal”.

De eerste keer dat er een verhaal van mij in Hard Gras werd opgenomen was in Hard Gras nummer 24, verschenen in september 2000, Het veertiende verhaal staat in Hard Gras nummer 154, verschenen in februari 2024.

Hard Gras 24

In de rubriek ‘Lezerspost’ verscheen  toen ‘Vieno Rapport 256-B: De internationals en hun leeftijd’. Hierin werd overtuigend aangetoond dat Nederlandse voetbalinternationals ouder werden dan de gewone Nederlander en dat hoe verder men naar achteren in het elftal speelde, hoe ouder men werd. Keepers werden het oudst. Ik heb het verhaal in 2004 ook opgenomen in ‘De Oranje Rapporten’

De tweede keer was in nummer 33, verschenen in december 2002.

Hard Gras 33

Ook dit maal betrof het een verhaal in de rubriek ‘Lezerspost’. Het heette: ‘Vieno rapport 433: Jan van Breda Kolff.’ Het ging over –  verrassing – Jan van Breda Kolff. Deze speler debuteerde in 1911 op de leeftijd van 17 jaar, 2 maanden en 24 dagen in het Nederlands elftal. Hij is daarmee nog steeds de jongste international aller tijden. In 1922 vertrok hij naar Amerika. Ik zocht uit hoe het met hem daar vergaan was. Ook dit verhaal nam ik later op in de ‘De Oranje Rapporten’.

Mijn “echte schrijversdebuut” in Hard Gras maakte ik in Hard Gras nummer 76, verschenen in februari 2010.

Hard Gras 76

In ‘Het koffertje  van Béla Guttmann’ beschreef ik het leven van deze Hongaarse trainer. Dit geschiedde aan de hand van een vijftien oude foto’s van hem – van 1915 tot 1962 – die werden aangetroffen in het oude reiskoffertje van Guttmann dat in een antiekwinkel in Wenen stond. In oktober 2015 werd dit verhaal ook opgenomen in ‘Vergeten helden’, een Hard Gras-bundel met verhalen van diverse auteurs.

0000 vergeten helden

De vierde keer dat er een verhaal van mij in Hard Gras verscheen was in Hard Gras 87, verschenen in december 2012.

Hard Gras

Het betrof hier ‘De Zaak Cruijff”, dat het uit het veld sturen, als eerste international ooit, van Johan Cruijff behandelde. Het was rijkelijk geïllustreerd met historische foto’s die ik in het Nationaal Archief had aangetroffen. Het was het voorpagina verhaal van dat nummer.  Dit verhaal is ook opgenomen in de Hard Gras bundel ‘God is dood, Cruijff niet’

000 cruijf

Het vijfde verhaal verscheen in Hard Gras 99 dat uit kwam in december 2014.

Hard Gras 99 Voor dit nummer schreef ik ‘De Boekbespreking’, waarin ten ere van het 125-jarige jubileum van de KNVB, ik het jubileumboek KNVB 75 jaar uit 1964 besprak. Dit onder het motto ‘we lopen wat achter met boekbesprekingen’. Het verhaal ging vooral over de voetbalkennis van prins Bernhard en werd vergezeld met veel historische foto’s van de prins in diverse voetbalstadions.

De zesde keer dat er een Hard Gras uit kwam met een verhaal van mij er in, was in oktober 2015.

Hard Gras 104

Het betrof hier een wat meer persoonlijk verhaal dat ik al in 2007 had geschreven, maar al die tijd had laten liggen Het ging over het jeugdhuis van Go Ahead Eagles waar mijn vader van 1970 tot aan zijn overlijden in 1985 de studiebegeleider was. In de zomer van 2015 kwam ik Henk Spaan op een bijeenkomst van uitgeverij Atlas-Contact tegen en vertelde hem over dit verhaal. Ik heb het geüpdatet en het verscheen in Hard Gras nummer 104.

In oktober 2016 verscheen er voor de zevende keer een verhaal van mij in Hard Gras. Deze keer in nummer 110.

hard-gras-110 Het betrof een verhaal over een zekere wachtmeester Vos. Deze Zwolse diender betrad in 1927 tijdens de wedstrijd ZAC – Go Ahead het speelveld om een speler van Go Ahead te arresteren die net een overtreding had gemaakt.  Hij gaf hem een bon vanwege mishandeling. Grote ophef natuurlijk. Het verhaal beschrijft de rechtszaak die daarna volgde en hoe het verder ging met wachtmeester Vos.

In februari 2017 verscheen er voor de achtste keer een verhaal van mij in Hard Gras. Dit maal in nr. 112.

0000hard gras Het onderwerp van dit verhaal was de vraag of de paus van voetballen hield (het antwoord is ja; hij heeft zelfs een favoriete voetbalclub: San Lorenzo de Almargo uit Argentinië) en of er ook in het Vaticaan gevoetbald werd (ook die vraag kan met ja beantwoord worden.)

Het verhaal is ook opgenomen in de Hard Gras bundel ‘Forza Italia’

00000 forza italia

In oktober 2017 verscheen het negende verhaal van mij in Hard Gras en wel in nummer 116.

hard gras 116

Het onderwerp van dit verhaal was Albert Stubbins, een voetballer die van 1946 tot 1953 voor Liverpool speelde. Hij is de enige voetballer die op de hoes van de Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band elpee van de Beatles staat. Voor het verhaal heb ik uitgezocht wie Albert Stubbins was en hoe hij op die hoes verzeild terecht kwam.

Op het kaft van Hard Gras 116 staan allerlei bekende voetballers uit het heden en verleden. Op het Twitteraccount van Hard Gras verscheen de volgende tweet over mijn verhaal.

hard gras twitter

In Hard Gras 128 van oktober 2019 verscheen verhaal nummer tien. In dit verhaal beschreef ik de levensloop van  Ken Aston, een Engelse scheidsrechter die zo’n vijftig jaar geleden de gele en rode kaarten bedacht.

hard grad 128

In een recensie van Hard Gras 128 in ‘Het Parool’ kwam mijn verhaal ook even ter  sprake. De deskundige recescent schreef: “[…] Verder fijne verhalen van Martin van Neck over Ken Aston, de man die de gele en rode kaarten bedacht, over de Mazzola’s van Erik Brouwer en een mooi, klein verhaal van Erwin van de Pol over het voetbalstadion van Santiago de Chile, waar het curieuste doelpunt uit de geschiedenis van het voetbal werd gemaakt. “

In Hard Gras 141 uit december 2021 staat een verhaal van mij over voetballers die tussen 1945 en 1990 vertrokken en aankwamen op Schiphol. Het verhaal was zelfs de inspiratiebron voor het ontwerp van het kaft van het nummer.

00 hard gras 141

In nummer 147 van december 2022 verscheen een verhaal van mij over de sportieve carrière van mijn ouders. Mijn vader was meer dan veertig jaar voetbalbestuurder. Mijn moeder zat samen met haar vriendin Fanny (Blankers) Koen uit Hoofddorp op turnen en atletiek.  Mijn moeder was beter in turnen, Fannny Koen in atletiek. Was het andersom geweest dan had mijn moeder vier gouden Olympische medailles gewonnen.

00 hard gras

Het dertiende verhaal van mij dat in Hard Gras is verschenen staat in het jubileumnummer 150 uit juni 2023. Super trots natuurlijk dat een verhaal van mij in dit jubileumnummer staat. Het verhaal gaat over de totstandkoming en de teloorgang van mijn boek ‘Een kleine geschiedenis van het voetballen’ uit 2009. Spoiler alert: Het boek telde meer bladzijden dan verkochte exemplaren.

Hard gras 150

Het veertiende verhaal – nee dat ging niet over Johan Cruijff – verscheen in Hard Gras nr. 154 in februari 2024. Het ging over een Duitse  bankrover die bij Go Ahead had gespeeld en over een meisje dat in 1964 een klokhuis tegen de keel van de scheidsrechter had gegooid.

hard gras 154

 

 

 

 

My WordPress Blog