K2-18 b

De NASA heeft een planeet ontdekt genaamd K2-18 b op 120 lichtjaren afstand waar mogelijk gevoetbald wordt. Oké, waar metingen de aanwezigheid van ‘dimethyl sulfide’ (DMS) suggereren, iets wat op Aarde alleen door ‘leven’ wordt geproduceerd. Dit is een schets gemaakt door de NASA van deze planeet.

K2 18 b planeet
Credits: Illustration: NASA, CSA, ESA, R. Crawford (STScI), J. Olmsted (STScI), Science: N. Madhusudhan (Cambridge University)

Ze hebben de aanwezigheid van deze stof kunnen meten door het vaststellen van lichtafwijkingen als de planeet voor de begeleidende ster voorbij schuift. Zie hier welke stoffen ze zo met allemaal hun eigen lichtgolven hebben gedetecteerd.

K@ lichtstsci-01h9rf3tqe6xa9x01kxxj351z6
Credits: NASA, ESA, CSA, Ralf Crawford (STScI), Joseph Olmsted (STScI)

Zie voor het artikel hierover het artikel op de site van de NASA

Ik heb een deel voor u vertaald – nou ja Google heeft dat voor mij gedaan.

Van de site van de NASA:

Spectra van K2-18 b, verkregen met Webb’s NIRISS (Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph) en NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) tonen een overvloed aan methaan en koolstofdioxide in de atmosfeer van de exoplaneet, evenals een mogelijke detectie van een molecuul genaamd dimethylsulfide (DMS).

De detectie van methaan en koolstofdioxide en het tekort aan ammoniak komen overeen met de aanwezigheid van een oceaan onder een waterstofrijke atmosfeer in K2-18 b.

K2-18 b, 8,6 keer zo zwaar als de aarde, draait in een baan om de koele dwergster K2-18 in de bewoonbare zone en bevindt zich op 110 lichtjaar van de aarde.

Hoogst interessant allemaal, althans dat vind ik. Nou is nog de vraag, kunnen ze daar een beetje voetballen?