Ontwerpfoutje

Vandaag wordt er een begin gemaakt met de vervanging van zo’n 1100 bankjes bij de tram- en bushaltes in de gemeentes Midden-Delfland, Delft, Westland en Den Haag. Het was inderdaad hoog tijd dat deze bankjes vervangen werden. Er was behoorlijk wat achterstallig onderhoud.

0000 bankje 1

Nee, dat is niet helemaal waar. Bovenstaand bankje is geen bankje bij een tram- of bushalte, maar een bankje uit mijn nog te verschijnen serie ‘bankjes die niet helemaal lekker meer zitten’. Zie hier nog twee voorbeelden daarvan:

0000 bankje 2

0000 bankje 4

De bankjes bij de tram- en bushaltes zijn daarentegen nog gloednieuw. Toch worden ze vervangen. De reden daartoe zijn de gaatjes in de bankjes.

0000 bankje

De gaten zitten er in om het regenwater af te voeren, maar ze oefenen ook een grote aantrekkingskracht uit op kinderen die er hun vingertjes in stoppen. Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat ze daarna hun vingertjes er niet meer uit krijgen. Al vijf keer heeft de brandweer inmiddels moeten uitrukken om kinderen te bevrijden. De gemeente heeft daarom besloten om de bankjes te vervangen.

Vooruitlopend op deze vervanging is er op alle bankjes een sticker geplakt.

0000 bankje 3Opmerkelijk genoeg in het Engels. Waarom niet in het Haags? “Voâhzichtag, kèk ùit voâh je vingâhs!”

Vorige week zaten Marianne en ik als echte oudjes op zo’n bankje. Marianne had erg de neiging om uit te proberen of je vinger inderdaad klem bleef zitten. Ik zei “Moet je vooral even uitproberen”. Ik zag het nieuwsbericht al voor me: ‘Na vijf keer voor een kind uitgerukt te zijn, moest de brandweer vandaag de eerste volwassene bevrijden.’

Half juli moeten alle bankjes zijn vervangen. De kosten voor de vervanging bedragen 550.000 euro. Een duur ontwerpfoutje.