Een superscherpe foto

Ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag organiseerde Koning Willem-Alexander vorige week vrijdag een etentje voor 150 gasten die net zoals hij ook op 27 april waren geboren. Hoe oud je was, deed er niet zo veel toe, mits je maar op 27 april was geboren en je dit jaar een kroonjaar bereikte. Je kon je er voor opgeven en uit de duizenden aanmelders werden er 150 uitgekozen. De oudste was 100 jaar oud.

Na afloop van het diner in het Koninklijk Paleis op de Dam, begaf het gezelschap zich naar buiten om een groepsfoto te maken. Een ‘usfie’ geen selfie, zo noemde Willem- Alexander de foto. De gigapixel-foto werd genomen met een speciale camera waardoor niet alleen de koning, zijn vrouw en hun gasten, maar ook iedereen op de Dam haarscherp zichtbaar was. Het maken van de foto was van te voren aangekondigd, waardoor er best veel mensen naar de Dam waren gekomen. Zie hier het resultaat van deze foto.

000 overzicht

Op deze link: https://gigapixel.nl/wa50/ kan je de foto tot in detail bekijken. De gigapixel foto is 100x zo scherp als een gewone foto. Door met je muis over de foto te bewegen en in- en uit te zoomen kan je inderdaad allerlei details zien. Ik heb dat ook gedaan en voor u er de volgende tien scenes uitgehaald. De locatie van die ‘scenes’ staan op onderstaande afbeelding aangegeven.

000 overzicht dam met nummers 2

Nummer 1: Uiteraard stonden Willem-Alexander en Maxima op de foto. Ze staan tussen de 5 en de 0 van de 50. Je kan wel zien dat ze de nodige ervaringen met poseren hebben.

000 kon paar

Nummer 2:  Willem-Alexander en Maxima staan niet één keer maar twee keer op de foto. Als je inzoomt op het bovenste ronde raam van het gebouw van Madame Tussaud, rechts op de grote foto, dan zie je ze daar nog een keer staan. Een mevrouw met een rode blouse is brutaal voor onze koning gaan staan om te zien wat er allemaal beneden op de Dam gebeurt.

000 kon paar 2

Nummer 3: De gasten van Willem-Alexander staan apart in een met hekken afgesloten vak. Ze hebben allemaal feestelijke kleding aan. Het zijn er 148. Twee gasten hadden op het allerlaatste moment bedankt. Wellicht tragische omstandigheden, wellicht ziekte, maar misschien gaven ze bij nader inzien toch de voorkeur aan een eigen verjaardagspartijtje. Het kan ook zijn dat er voetbal op tv was of nog erger een voetbalpraatprogramma. – dat laatste zou kunnen. De foto is op vrijdagavond genomen. Dan zendt RTL 7 Voetbal Inside uit met Johan Derksen en René van der Gijp. De enige die eigenlijk ten onrechte in het vak staat is Maxima. Zij is niet op 27 april geboren maar op 17 mei.

Omdat het koninklijk paar in het vak staat, zijn er ook veiligheids-mensen op de foto te zien. Linksonder zie je bijvoorbeeld iemand staan met de rug naar de fotograaf toe. Ongetwijfeld iemand van de beveiliging. Rechtsonder staat iemand met precies dezelfde kleding aan. Vermoedelijk dus ook een veiligheidsman. Maar in tegenstelling tot zijn collega aan de andere kant spiedt hij niet de mensenmenigte af, maar kijkt ook lachend omhoog naar de fotograaf. Zijn baas zal hem na het zien van de foto hierover ongetwijfeld hebben aangesproken.

000vak

x                                                                                                                         x

De twee beveiligers heb ik op bovenstaande foto met een kruisje aangegeven.

Nummer 4: Tussen de honderden mensen was precies één zoenend paartje te zien. Het zijn deze twee mensen. Ergens anders stond nog een man die een poging deed een vrouw te zoenen, maar die zoende niet terug. Zij wou liever lachend op de foto. Hieronder is wel de ware romantiek te zien

00 zoenend stelletje

Nummer vijf: Er zijn ook diverse mensen aan het werk tijdens zo’n avond. Niet alleen tel ik zo’n dertig politieagenten maar er zijn ook mensen die apparatuur moeten bedienen. De meest opvallende is deze man. Hij staat bij een hoogwerker tussen de hekken in . Hij zal dus wel bij deze machine horen, maar hij draagt wel een smoking. Welke hoogwerker-bediende draagt nu een smoking tijdens zijn werk? Er staat een nummer op de machine E600JP. Ik heb er even op gegoogeld. Het is een ‘elektrisch aangedreven knikhoogwerker’. Je kan ze huren. Maar voor de bediening heb je echt geen smoking nodig.

000 smoking

Nummer zes: Ook mensen van radio en tv zijn aan het werk. Rechts op een podiumpje is Radio Veronica bezig met het uitzenden van alle nummer 1 hits van de laatste 50 jaar. Tussen het publiek kan je deze mensen van de plaatselijke tv-zender AT5 zien rondlopen, te herkennen aan de microfoon.

000 camera

Nummer zeven: Tussen het publiek was ook één man te ontwaren die een bordje omhoog stak. Het was echter geen demonstrant maar iemand die zijn moeder groette.

000 groet

Nummer acht: Iemand die niet blij met het gebeuren geweest zal zijn, is de eigenaar van de broodjeszaak ‘Dam Good Coffee’, helemaal links op de foto. De zaak is helemaal leeg. Iedereen is naar het plein gegaan om op de foto te komen. Je ziet de eigenaar een beetje mistroostig door zijn etalageruit naar buiten kijken.

000 koffie

Nummer negen. Om te laten zien, hoe ver je wel niet kan inzoomen. Helemaal achteraan staat het hotel Krasnapolsky. Zoomen we helemaal in tot in één van de hotelkamers, dan kunnen we achter het raam links, een hoofd ontwaren waarop wat licht valt. Als dit een aflevering van NCIS zou zijn, dan kregen McGee en Abby nu van Gibbs de opdracht om te achterhalen wie deze man is. Is hij de dader?

000 hotel

Tot slot nummer 10: Zo ziet de feestelijke avond er uit weerspiegeld in de bol bovenop het gebouw rechtsachter in de achtergrond.

000 bol