Mondriaan

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl, met als belangrijkste vertegenwoordiger Piet Mondriaan, werd opgericht. Het Gemeentemuseum Den Haag, in bezit van liefst 300 werken van Mondriaan, besteedt hieraan veel aandacht. Zo is er van 12 februari 2017 t/m 21 mei 2017 de tentoonstelling ‘Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst.’ en van 3 juni tot 24 september organiseert het Gemeentemuseum de grote overzichtstentoonstelling: ‘De ontdekking van Mondriaan’, waarin het voor het eerst alle 300 werken die het museum heeft tegelijk laat zien. Meestal is een deel uitgeleend aan andere musea in de wereld.

Ook de stad Den Haag besteedt veel aandacht aan Mondriaan. Het hele jaar staat Den Haag in het teken van de viering van 100 jaar ‘De Stijl. Er zijn tentoonstellingen, dansacts, festivals, lezingen, speciale routes, concerten, een documentaire en aangeklede etalages en versierde gebouwen. Veel winkels en bedrijven doen mee en hebben hun gebouwen versierd. Sommige bedrijven zoals dit schilderijbedrijf promoten er tegelijkertijd hun waren mee.

0 modriaan 1

We hebben even –  nou ja even; het was een hele wandeling –  een rondje in Den Haag gelopen. Er waren winkels met een klein Mondriaantje zoals deze:

00 monriaan 2

en winkels met een grote Mondriaan:

00 mondriaan 3

Ook het Babylon Hotel bij het Centraal Station deed mee.

0 modriaan 4

En zoals je op de voorgrond kan zien, was de schutting van de bouwplaats bij het Centraal Station ook versierd.

0 modriaan 5

Elders in de stad deden ook allerlei kantoren mee. Zie hier bijvoorbeeld vanuit de verte de kantoren van Deloitte, Post NL en NN.

0 modriaan 6

En hier het gebouw waar een tijdlang het Internationale Strafhof heeft ingezeten.

0 modriaan 7

De grootste Mondriaan was te zien op het Haagse stadhuis:

0 modriaan 8

Het zou best wel eens kunnen zijn dat dit de grootste Mondriaan ter wereld is.