Hij doet het weer (Hubble)

Drie weken geleden schreef ik dat de NASA een mannetje zocht om de gyroscopen aan boord van de Hubble ruimtetelescoop te maken. Het goede nieuws is dat hij het weer doet. Daardoor kan de ruimtetelescoop weer foto’s maken zoals deze van een sterrenstelsel dat op ‘slechts’ 40 miljoen lichtjaren van ons af staat.

000 nasa 2

Het sterrenstelsel is ongeveer even groot als onze Melkweg. “It has a bright and energetic core called an active galactic nucleus, which is powered by a supermassive black hole. ” Foto NASA: 27 oktober 2018

Voor het geval u zich afvraagt hoe ze het ding hebben gemaakt, luidt het antwoord: net zoals ik het meestal doe als iets het niet doet, namelijk door het uit te zetten en dan weer aan te zetten. Toen deed hij het weer. Zie hier een stukje uit een persbericht van de NASA van vorige week.

Last week the operations team commanded Hubble to perform numerous maneuvers, or turns, and switched the gyro between different operational modes, which successfully cleared what was believed to be blockage between components inside the gyro that produced the excessively high rate values

Niet alleen hebben ze het ding uit en aangezet (“and switched the gyro between different operational modes”), ook hebben ze er mee staan schudden (“the operations team commanded Hubble to perform numerous maneuvers, or turns”). 

Eigenlijk hebben ze dus een Control-Alt-Delete signaal naar de ruimtetelescoop gestuurd.  Control-Alt-Delete is een Microsoft- toetsencombinatie die oorspronkelijk was bedoeld om een vastgelopen IBM-PC  te resetten. De toetsen moeten tegelijkertijd worden ingedrukt. Toevallig kwam deze combinatie deze maand weer eens in het nieuws omdat David Bradley, de man die deze combinatie bedacht, met pensioen ging.

In 1980 liep de pc van IBM nog al eens vast. Hij moest dan helemaal uitgezet worden. Dat was niet handig. Bradley kreeg de opdracht om een instructie te schrijven zodat het vastgelopen programma werd gesloten zonder dat de pc opnieuw opgestart hoefde te worden. Bradley schreef het programma in vijf minuten. Hij koos voor de toetscombinatie Control, Alt en Delete. Dit omdat deze toetsen op een QWERTY-toetsenbord zo ver uit elkaar lagen, dat je ze niet per ongeluk tegelijkertijd met één hand zou kunnen in drukken.

000 control alt delte

Heel wat computergebruikers hebben de woorden Control-Alt-Delelte zien opduiken op het gevreesde zogenaamde “Blue Screen of Death”. Voor de jeugdige lezertjes van dit blog, dit zag er in Windows 3  als volgt uit:

000 blue screen 1

Tot degene die dit scherm wel eens zagen verschijnen, behoorde ook Bill Gates. Alleen overkwam hem het op een ongelukkig moment, namelijk toen hij een nieuwe versie van Windows wilde presenteren. In plaats van het programma verscheen er dit op het scherm, wat David Bradley later tijdens een conferentie deed opmerken – Bill Gates zat op het podium naast hem – dat hij weliswaar de combinatie Control-Alt- Delete had bedacht, maar dat het Bill Gates was die hem beroemd had gemaakt. Bill Gates was “not amused’.

Overigens over dit blauwe scherm gesproken, nog even deze anekdote. Tijdens een forumdiscussie met een hoop autofabrikanten riep iemand van de Microsoft dat hij vond dat autofabrikanten maar heel traag met het ontwikkelen van nieuwe producten waren. Bij Microsoft deden ze het veel sneller. Daarop antwoordde één van de autofabrikanten dat ze dit deden, omdat ze liever niet hadden dat tijdens het rijden de voorruit van de auto opeens op blauw zou springen met het verzoek om control-alt-delete in te drukken.

Maar goed, nu dwaal ik wel heel ver af. Daarom tot slot nog een recent door de NASA geplaatste foto gemaakt door de Hubble.

000 nasa 4Image Credits: NASA, ESA and STScI; Acknowledgment: H. Arab (University of Strasbourg)

(De NASA plaatste vorige week deze foto uit 2016 van ‘the Ghost of Cassiopeia’ omdat het 31 oktober Haloween is.)