Een heksenjacht

President Trump spreekt altijd de waarheid. Oh jee, nu doe ik hetzelfde als Trump, een mededeling die niet helemaal waar is. De Washington Post houdt trouw bij hoe vaak Trump moeite heeft met de waarheid. De actuele stand ken ik niet, maar in zijn eerste volledig jaar waren het er 2140 stuks.

0000000 WP

Trump zal deze statistiek vermoedelijk zien als een onderdeel van een heksenjacht die volgens hem aan de gang is. Hij twittert er vaak over. Neem dit berichtje van 4 mei. Hij wil eigenlijk iets twitteren over de goede werkloosheidcijfers, maar op de een of andere wijze komt hij toch uit bij ‘WITCH HUNT!’.

0000000 witch

Maar goed, heeft Trump een punt? Is er sprake van een heksenjacht? Ik ben niet als Trump, dus ik ga dit objectief onderzoeken. De eerste stap in dit proces is het vast stellen wat hekserij eigenlijk is. Daartoe  bezoek ik in de Wikipedia de pagina over hekserijEn nu ben ik gelijk in verwarring. Want kijk eens naar de eerste afbeelding die ik daar aantref.

000000 witch hunt

Volgens het bijschrift is het ‘The Ride Through the Murky Air’, een illustratie uit het boek  ‘The Lancashire Witches’ van William Harrison Ainsworth, uitgegeven in 1848. Maar u en ik zien het direct. Het zijn Donald en Melania Trump op de bezem. Er is inderdaad sprake van een heksenjacht! Alleen is het Trump die op de bezem zit en de heksenjacht aanvoert.