Wandelen in de sneeuw

Breaking news!

Vorige week lag er overal sneeuw!

9 hek

Het leek ons daarom een goed idee om een wandeling in de sneeuw te maken in de Horsten. Dat is ‘een kwalitatief hoogwaardig landgoed met ruimte voor extensieve recreatie’ in Wassenaar. (Dat verzin ik niet zelf maar zo staat het op de site van het landgoed. )

Eigenaar van het landgoed is onze koning. Hij heeft er ook een tijdlang gewoond (in villa Eikenhorst),  maar toen de dochters allemaal een eigen kamer wilden hebben, is hij groter gaan wonen en naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag verhuisd.

9 huis2Zomer 2010; Willem-Alexander en Maxima ontvangen minister-president Rutte in Villa Eikenhorst (Wie denkt dat dit een spontane foto is, moet even door de openstaande deur naar binnen te kijken. Daar kan je iemand zien staan die de boel bij licht.) 

Het landgoed is opengesteld voor publiek. Een toegangskaartje kost een euro (50 cent voor een 65-plusser zie ik nu opeens op de site staan; Wat? Maar ik ben 65, ik heb te veel betaald!)

9 kaartHet landgoed vanuit de Google-lucht. Willem-Alexander woonde in de rode cirkel. Op het landgoed wonen nog steeds een paar neefjes van hem (die van Pieter en Margriet – maar niet hun tweede zoon, prins Bernhard van Oranje-Nassau, die heeft elders een eigen huis.)

Maar goed, op pad dus. ‘The proof of the pudding is in the eating’; (Laatst zag ik ergens staan ‘The proof is in the pudding’. Dat is iets heel anders; meer iets voor NCIS). Zie hier wat wij al rondlopend op het landgoed zagen.

9 huis

Wij kwamen binnen via de ingang aan de Leidschendamse kant (links op de google-kaart). Daar staat het oudste gebouw van het landgoed: een koetshuis uit 1701.

9 bord

Het oorspronkelijk kasteel dat door een zekere Kerstand van Raephorst in 1230 gebouwd zou zijn bestaat al lang niet meer.

9 bomen

9 wei 3

Tot 1650 was het landgoed in bezit van de familie van Raephorst . In 1783 kwam het in bezit van Mr. A.P. Twent, later minister van waterstaat onder Koning Lodewijk Napoleon. Deze is begonnen met het bebossen van de Raaphorst. In 1838 kocht Prins Frederik het goed. Het kasteel was toen al afgebroken. Hoe het oude kasteel er precies heeft uitgezien, is niet bekend. Alleen enkele oude tekeningen zijn nog bewaard gebleven.” aldus de site van het landgoed.

9 schaduwVolgens een oude legende dwalen de geesten van de eerste kasteelheer en zijn vrouw nog rond op het landgoed.

Maar goed, ik zal u niet verder vervelen met details die ik gewoon van de site van het landgoed kopieer. U kunt ze daar immers ook zelf lezen. Daarom alleen nog wat foto’s.

9 wei

9 paadje

9 sneeuw

9 bruug 2

9 bruggetje

9 paaltjes

Er zijn een drietal routes met gekleurde paaltjes uitgezet: een rode route van 7,5 km, een witte route (in de sneeuw wat lastig te zien) van 4 km en een gele route van 1,7 km; die laatste begint aan de Wassenaarse kant. Wij liepen onze eigen route.

9 wtrer

9 ijskunstModerne ijskunst.

9 koperwiek.J3PGDit is een koperwiek, wie kent hem niet.

Tot slot, de seringenberg die in de zomer er zo bij ligt:

9 seringenberg zomer

was nu door een laaghangende wolk veel minder goed te zien.

9 half dome

Oké, ik geef het maar gelijk toe, dat is niet de seringenberg maar een webcamfoto van Half Dome in Yosemite National Park in Californië, genomen op dezelfde dag dat wij in De Horsten wandelden. Ook daar lag sneeuw.