SuperTrump

Wist u dat Donald Trump al kon autorijden toen hij drie jaar oud was? En dat hij bij elk rondje golf minstens 9 holes-in-one slaat? En dat Trump op het punt staat om hoogst persoonlijk een vaccin tegen corona uit te vinden en dat hij de Nobelprijs voor Geneeskunde gaat krijgen, tegelijkertijd met die van Economie en die van de Vrede, althans dat zegt Kim Jung Un.

00 kim2

En weet u dat dit niet kan kloppen. Er bestaat namelijk geen Nobelprijs voor Economie. Wel bestaat er ‘De Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel’. Die wordt meestal ten onrechte betiteld als een Nobelprijs. De echte Nobelprijzen zijn de prijzen voor natuurkunde, scheikunde, fysiologie of geneeskunde, vrede en literatuur.

De ‘Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel’ werd pas voor het eerst uitgereikt in 1969, ter herdenking van het 300-jarig bestaan van de bank. Jan Tinbergen was één van de eerste winnaars. De echte Nobelprijzen werden al voor het eerst in 1901 uitgereikt.

Alfred Nobel, superrijk geworden door zijn patent op dynamiet, besloot tot het instellen van de Nobelprijzen, nadat hij in 1888 in een Franse krant zijn eigen overlijdensbericht had gelezen met de kop ‘De koopman van de dood is dood’. Het betrof een persoonsverwisseling. Het was zijn broer Ludvig die was overleden. Alfred Nobel wilde niet herinnerd worden als de ‘koopman van de dood’ en besloot zijn testament aan te passen, 94% van zijn totale vermogen zou moeten worden gebruikt voor de Nobelprijzen.

Maar de rest klopt wel allemaal, zegt Kim Jung An, die ook nog laat weten dat zijn grote vriend Donald Trump dit jaar waarschijnlijk ook de Nobelprijs voor literatuur zal krijgen.

00 000 nobelDonald Trump laat één van zijn short stories zien.

Maar of Trump ook de Nobelprijs voor literatuur krijgt, is nog niet helemaal zeker, omdat hij in de Nederlander Martin van Neck hiervoor een geduchte concurrent schijnt te hebben. Maar dat is Fake News, zegt Trump, die ook nog laat weten dat hij er op rekent dat hij ook de Nobelprijs voor Muziek krijgt.

00 000 super

SuperTrump: Breakfast in America