Over fietsen op het Binnenhof en Atlassen

Als je over het Binnenhof fietst, dan is het altijd opletten geblazen. Een hoop toeristen hebben niet in de gaten dat je er ook mag fietsen. Vooral met elkaar fotograferende Japanners en Chinezen heb je voor je het weet een cultuurbotsing.

Gisterenmiddag was het extra opletten, want onder een zaaltje van de Ridderzaal was blijkbaar een afscheidsreceptie van een hoge ambtenaar. Bij de ingangspoort zag ik een tweetal vrouwen staan die allebei een kistje met een fles wijn bij zich hadden. Even verderop bij het Mauritshuis stopte een dienstauto, waaruit een gedistingeerde man uitstapte met in zijn hand ook al een fles wijn in een kistje. Werd hier afscheid genomen van een notoire alcoholist of was het geven van een fles wijn in een kistje bij een afscheid soms een richtlijn van het ministerie?

Thuis gekomen besloot ik hier even op te googlelen. Het leverde niet veel op. Ik trof alleen een toespraak aan van minister-president Rutte bij het afscheid van Saskia Stuiveling als president van de Algemene Rekenkamer op 28 mei 2015 in Den Haag, waarin hij zei:

Beste Saskia, in plaats bloemen en een kistje wijn heb ik voor je meegenomen een nieuw in stellen ‘Stuiveling Open Data Award’, …..”

Maar dus niks over een richtlijn voor het geven van een fles wijn in een kistje bij een afscheid. Wel gaf Google een hit met daarin de resultaten van een WOB-verzoek van iemand die blijkbaar nieuwsgierig was naar de representatiekosten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

afscheid google

Toen ik de combinatie “Afscheidscadeau”  en “12 Cadeauverpakkingen flessen wijn” zag staan, dacht ik even ‘ha, misschien toch een richtlijn!’ en klikte het bericht open, maar helaas het betrof hier een uitgave voor een of andere bijeenkomst op het ministerie (wel een vrolijke waarschijnlijk).

Het Afscheidscadeau uit de bijlage was een cadeau voor Eberhard van der Laan. Hij kreeg van het Ministerie van Binnenlandse Zaken bij zijn vertrek als ‘Minister voor Wonen, Wijken en Integratie’ in 2010 de grote Bosatlas, de 53e druk, mee.

afscheid van der laan

Zo ziet de uitkomst van een WOB-verzoek er uit.

Nu las ik toevallig – “Als toeval niet bestaat, waarom is er dan een woord voor?” –  een uurtje eerder op de site van het Parool, dat diezelfde Van der Laan gisteren in zijn rol als burgemeester van Amsterdam het eerste exemplaar in ontvangst heeft genomen van ‘De Bosatlas van Amsterdam”. Van de Laan heeft dus nu een landelijke Bosatlas en eentje van Amsterdam.

bosatlas

Over deze nieuwe Amsterdamse Bosatlas stuurde Noordhoff Uitgevers een ronkend persbericht uit met daarin allerlei nutteloze maar hoogst interessante gegevens over Amsterdam.  Een aantal van de ‘vele gezichten van Amsterdam’ (volgens Noordhof in hun persbericht):

  • Per etmaal passeren 1.259 trams het Leidseplein
  • Amsterdam heeft zo’n 70 winkels die al meer dan een eeuw bestaan.
  • De oudste is apotheek W.H. van der Meulen aan de Geldersekade. Al vanaf 1696 bereiden apothekers op deze plek pillen en poeders
  • De stad heeft zo’n 20 bierbrouwerijen
  • Amsterdam heeft 881.000 fietsen en 24,7 auto’s per 100 inwoners
  • De fiets is de populairste manier om te verplaatsen binnen de stad (43%), daarna de auto (35%) en het OV (22%)
  • De gemeente int jaarlijks Euro168 mln aan parkeergelden

De leukste regel vind ik “Amsterdam heeft 881.000 fietsen en 24,7 auto’s per 100 inwoners’. Die zin hadden ze taaltechnisch gezien beter in tweeën kunnen splitsen, want nu zou je hier ook uit op kunnen maken dat Amsterdam niet alleen 24,7 auto’s per 100 inwoners heeft maar ook 881.000 fietsen per 100 inwoners, en dat is vast niet wat ze willen zeggen.

Het lijkt me overigens wel een mooie Atlas.

Tot slot, ik dacht ik illustreer deze blogpost ook nog even met een leuke foto van een fietsende minister op het Binnenhof. De zoektermen ‘Minister Fietsen Binnenhof’ leverde op Google  een hoop hits op van fietsende ministers (met opvallend vaak daarbij Piet Hein Donner – die fietste echt; de rest meestal alleen maar voor het plaatje.) Maar helaas op al deze foto’s zit waarschijnlijk copyright en daarom maar even in de spelonken van het Nationaal Archief gekeken. Daar trof ik online deze foto (gemaakt door Rob Mierenet van Anefo) uit 1975. Het is de inmiddels al lang geleden overleden oud-Kamervoorzitter Anne Vondeling. We zien hem hier niet alleen met de fiets op het Binnenhof, maar ook een exemplaar in ontvangst nemen van de Grote Fietsatlas van Nederland.

anne vondelng

Is mijn verhaal mooi rond.

p.s. Wie op zoek is naar een echt origineel afscheidscadeau en geen fles wijn in een kistje wil geven, neem dan eens een kijkje op de site van Oxfamnovib:

http://paktuit.oxfamnovib.nl/alle-cadeaus.html

afscheidcadeaus