Opmerkelijke verkeersborden (4)

Leidschendam: ‘fietsstraat auto te gast’, maar vindt u ook niet dat die gast in die rode auto niet erg dicht op de fietser zit?

00000 fiets

In Nederland is in tegenstelling tot België de fietsstraat wettelijk niet geregeld. Fietsstraten hebben daarom ook geen aparte juridische status, het zijn fietspaden waarop alle overige categorieën weggebruikers ook mogen rijden. Er is dan ook in het ‘Reglement verkeersregels en verkeerstekens’ geen officieel bord voor ‘fietsstraat’ te vinden. Gemeentelijke wegbeheerders hebben daarom vaak zelf een verkeersbord  voor een fietsstraat bedacht. Het bovenstaande bord is daarbij het meest voorkomende bord maar je komt ook dit wel tegen

00000 fiets 2

In België is het dus wel wettelijk geregeld. Het officiële Belgische bord lijkt erg veel op het ‘officieuze’ Nederlandse bord op, alleen rijdt daar de fietser wat meer naar het midden, maar nog steeds pal voor de auto (zonder bestuurder overigens)

00000 fiets belgie

De officiële Belgische verkeersborden

Het rechterbord betekent overigens niet dat de fietser een veiligheidsriem om moet hebben, maar geeft aan dat het einde van de fietsstraat nabij is (de weg uiteraard; niet het idee van een fietsstraat).

Een gedachte over “Opmerkelijke verkeersborden (4)”

Reacties zijn gesloten.