Het Tweede Straatje van Vermeer is gevonden!

Geheel onverwachts is het Tweede Straatje van Vermeer terug gevonden! Bij een verbouwing van een  huis aan de Vlamingstraat in Delft kwam het tevoorschijn achter een schot op de vliering van het huis. De eigenaar van het pand die anoniem wenst te blijven verklaarde geen idee te hebben hoe het schilderij daar terecht is gekomen. Opmerkelijk detail: het schilderij is terug gevonden op ongeveer 500 meter van de plaats waar het ooit door Vermeer is geschilderd.

In eerste instantie werd het schilderij door de eigenaar niet herkend als een Vermeer, maar toen hij het voorlegde aan Harm Buitenbeen, de eigenaar van kunsthandel ‘De Gouden Eeuw’ uit Delft, nam het verhaal een onverwachte wending. Buitenbeen meende de penseeltrekken van Vermeer te herkennen en nam daarop contact op met de kunsthistorica Bregje Frysia-Vermegeren, de grote Vermeerkenner uit Leeuwarden, die onlangs nog voor de Bibliotheek van Leeuwarden een grote tentoonstelling organiseerde met boeken die over Vermeer zijn verschenen.

 “Wauw!” was de reactie van de 75-jarige emeritus-professor toen zij het schilderij voor het eerst zag. “Ik herkende het direct als een Vermeer. Dezelfde opbouw als het andere straatje. Dezelfde penseelvoering. En er zijn zelfs dezelfde figuren te zien die staan afgebeeld op het eerste Straatje van Vermeer. Ik vermoed dan ook dat dit schilderij een voorstudie van dat werk is. Ongelooflijk dat het schilderij na al die eeuwen op zolder nog in zo’n goede staat verkeert.” aldus de opgetogen Bregje Frysia-Vermegeren.

straatje-2Het terug gevonden Tweede Straatje van Vermeer.

straatje-1Het eerste Straatje van Vermeer dat in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt.

Gevraagd naar een reactie op de vondst verklaarde het Rijksmuseum dat het geen schilderij van Vermeer kan zijn. Een van de argumenten van het museum is dat er in het schilderij geen ontwikkeling zit ten opzichte van het andere schilderij. Gevraagd naar een reactie hierop verklaarde mevrouw Bregje Frysia-Vermegeren dat het museum geen monopolie op expertise heeft en dat haar mening ook een feit is.

Wat er verder met het schilderij gaat gebeuren is onbekend. Vooralsnog wordt het schilderij niet te koop aangeboden. Wel worden er posters van het schilderij gemaakt zodat het publiek wereldwijd van dit herontdekte schilderij kan genieten.

p.s. voor wie denkt waarom heb ik hier niks eerder over gelezen – primeur voor mij! – misschien komt dat doordat de vondst van het Tweede Straatje van Vermeer is ondergesneeuwd in de nieuwsberichten over de vondst van een teruggevonden schetsboek dat van Van Gogh zou zijn. De echtheid daarvan wordt echter bestreden door de experts van het Van Gogh Museum (en ik moet zeggen die zouden wel eens helemaal gelijk kunnen hebben.)