Het coronavirus

Zet de viruscontrole van uw pc/laptop/mobiel even op de hoogste stand, want vandaag wil ik het met u hebben – breaking news – over het coronavirus, ook wel het Covid-19 virus genoemd.

Het virus is nu bijna in alle landen van Europa opgedoken – gisteren werden bijvoorbeeld de eerste gevallen in Noorwegen, Georgië, Roemenië, Noord-Macedonië  en Griekenland gesignaleerd en vanochtend – ja, ja ik ben actueel – in Denemarken.  Nederland is een van de laatste West-Europese landen waar het virus nog niet is vastgesteld, maar dat is logisch, want zoals Heinrich Heine al zei: “Als de wereld vergaat, dan ga ik naar Nederland. Want daar gebeurt alles altijd vijftig jaar later.”

Nederland bereidt zich wel voor op de mogelijke komst van het virus, net zoals dat gebeurt in veel andere landen. Zo liet president Trump gisteren het Amerikaanse volk weten dat “he’s doing a great job in keeping out the novel coronavirus,”  Een hele opluchting voor Amerika, want van de media en de ‘Do Nothing Democrats’ moeten de Amerikanen het niet hebben, aldus een tweet van de president. (Jammer is wel dat hij het woord ‘Corona’ niet kon spellen.)

00000 0cs

Trump heeft vice-president Mike Pence aangesteld als hoofd van het team dat Amerika gaat beschermen tegen het virus. “Mike is a briljant man”, aldus Trump.  Hopelijk heeft hij wat goede medici in zijn team, want Pence is geloof ik niet zo gezegend met veel medische kennis. Zo stelde hij ooit “een elektroshocktherapie voor homo’s en lesbiennes” voor, want “die therapie kan ze heteroseksueel maken”.

Ondanks alle ellende levert het virus ook wel wat vrolijke momenten op. Zo moest ik wel lachen (sorry) om het Nederlands echtpaar, dat in Italië op vakantie was, maar het land ontvluchtte vanwege het coronavirus. Ze besloten hun vakantie voort te zetten in Oostenrijk. Daar boekten ze een kamer in een hotel in Innsbruck, dat kort na hun aankomst in quarantaine werd geplaatst vanwege het coronavirus.

00000 00 q

Niet alleen doet dit bericht me denken aan het gedicht ‘De tuinman en de dood’ van P.N. van Eyck, maar ook aan het verhaal van die twee mensen die begin jaren tachtig bang waren voor het uitbreken van de derde wereldoorlog. Ze emigreerden daarom naar een klein eiland voor de kust van Argentinië , ver weg van alle toekomstige ellende, om een jaar later midden in de Falkland-oorlog tussen Engeland en Argentinië te belanden.

Wilt u wat betere informatie over het virus hebben dan wat op deze site staat, de NOS zendt vanavond op NPO 1 een live programma uit over het coronavirus. Het begint om 20.35 uur, na het NOS Journaal van 20.00 uur, en duurt tot 21.25 uur. ‘In het programma wordt uitgelegd wat het virus wel en juist niet is, hoe Nederland is voorbereid op een uitbraak en wat de gevolgen kunnen zijn voor de samenleving. Kijkers kunnen vragen stellen, die worden voorgelegd aan experts‘,  aldus de site van de NOS.

Ook in dit artikel op de site van de Volkskrant staat een hoop nuttige informatie. Ik citeer even uit het artikel: “De beste bescherming is dus: was vaak en grondig de handen, nies en hoest in de elleboog, gebruik wegwerpzakdoekjes en werp die ook weg.”

Handen wassen dus. De meeste mensen schijnen hun handen echter niet lang genoeg te wassen. Een tip is dan ook om tijdens het handen wassen een liedje te zingen en pas te stoppen als het liedje klaar is.

En nu heb ik een briljant idee! Als iedereen nou ‘Vader Jacob’ zingt tijdens het handen wassen, dan klinkt er op alle openbare toiletten in Nederland de hele dag door een mooie canon.

00000 00 vj