Een misverstand

E. was jarig. E. is de zus van Marianne. Zondag gingen we op verjaardagsvisite.  “Wat voor een cadeau moeten we geven?” vroeg ik . “Stuur maar even een berichtje aan R.  – R. is mijn zwager – en vraag het hem”,  antwoordde Marianne.

Zo gezegd zo gedaan: “R. enig idee wat jouw lieftallige echtgenote voor haar verjaardag zou willen hebben?” Er kwam al snel een antwoord: “Er is hoor ik net een boek over Beatrix uit

Dat was verrassend. Ik wist niet dat E. boeken over het koningshuis las. Ik zocht even op google. Er was niet echt recent een nieuw boek over Beatrix verschenen. Wel was er na aanleiding van de tachtigste verjaardag van Beatrix een update verschenen van het boek ‘Beatrix’ van een zekere Jutta Chorus.

Bedoel je Beatrix van Jutta Chorus?” Is van een paar jaar geleden maar in augustus geüpdatet.” vroeg ik voor de zekerheid.

Ja, ik geloof het wel. Ik heb het vaag gehoord van haar. Hoe precies weet ik niet.” luidde het antwoord.

Ik kocht het boek. Bij de koffie pakte E. het cadeau uit. Ze keek verbaasd naar het boek. “Was een suggestie van R. Had hij van jou gehoord” ” zei ik.

E. barstte in lachen uit. Tijdens de DWDD was Beatrice de Graaf, een Nederlandse hoogleraar en terrorisme-expert, te gast. Ze had een nieuw boek geschreven: ‘Tegen de terreur. Hoe Europa veilig werd na Napoleon’.  Dat lijkt me wel een interessant boek, had ze tegen R. gezegd.  Een misverstand dus.

000 beatrixAmsterdam 1984; Koningin Beatrix legt aan prins Claus uit dat zojuist iemand haar aanzag voor Beatrice de Graaf; foto Marcel Antonisse; Anefo; Nationaal Archief.