Een loszittend vliegtuigwiel

De meeste vliegtuigen hebben een landingsgestel. “Niet alle vliegtuigen?” zult u misschien verbaasd vragen. Nee, watervliegtuigen hebben geen landingsgestel maar drijvers. De naam landingsgestel is overigens strikt genomen niet volledig.  De wielen worden ook gebruikt om op te stijgen.  Soms gaat het daarbij mis. Op Internet staan beelden van een vliegtuig van Air Canada dat vrijdag een wiel verloor tijdens het opstijgen vanaf Montreal Airport.

Ik had op CNN dit weekend al beelden van het voorval gezien gemaakt door een passagier die toevallig filmde hoe het vliegtuig een wiel verloor. Hij plaatste het filmpje direct online  – moderne tijden – met de opmerking: “Ik zit momenteel in een vliegtuig dat zojuist een wiel verloor. 2020 begint goed.”

Op Nu.nl zijn nu ook (andere) beelden van het verliezen van het wiel te zien.

00000 thuisbrengertje(Door op het plaatje te klikken kom je bij het filmpje.)

De piloot keerde direct om en het vliegtuig landde gelukkig veilig. Het had nog genoeg wielen over. (Zo telt bijvoorbeeld alleen al het hoofdonderstel van een Airbus-A380-800 20 wielen.)

00000 wielenFoto Adrian Pingstone; Wikipedia

Maar toch, je zal maar in een vliegtuig zitten, je kijkt door het raampje naar buiten en ziet dat het vliegtuig een wiel verliest.

Enfin, mocht u in een vliegtuig belanden dat een wiel verliest en het vliegtuig heeft slechts drie of vier wielen en heeft dus wel een nieuw wiel nodig, zo verwisselt u volgens de ANWB een wiel.

00000 wiel

De eerste zes punten van dit lijstje  – over hoe u het wiel er af haalt – kunt u overslaan.