Een kleine overtreding

Een paar keer per week fietst deze huisman naar Albert Heijn. Ik moet daarbij deze kruising oversteken.

kruising

Op deze foto van Google Street View uit november 2010 zien we een overtreding. “De politie vraagt uw aandacht voor het volgende.” Een fietser is net door rood gereden. Vooral op het kleine lage stoplicht rechts op de foto is goed te zien dat het op rood staat.

(Voor het geval u zich af afvraagt of dat licht niet achter hem op rood is gesprongen, nee dat is niet het geval. Dat weet ik omdat er een tram te zien is. Als een tram het kruispunt passeert, dan blijven de stoplichten net zo lang op rood staan totdat de tram ruim voorbij is en moet je als fietsers langer wachten. “Zat u nu in die tram en heeft de politie nog niet met u gesproken, wilt u dan alstublieft contact opnemen met 0800-6070. U kunt een belangrijke getuige zijn. Maar het kan ook via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.”)

Maar serieus, de roodrijder hoeft zich geen zorgen meer te maken. Zijn overtreding is verjaard. Voor een overtreding als deze geldt een verjaringstermijn van drie jaar. De titel van deze blogpost slaat dan ook niet op deze overtreding maar op eentje die ik gisteren bij deze zelfde kruising zag. De foto staat er om de situatie ter plekke even duidelijk te maken.

Ok, wat gebeurde er gisteren? Toen ik bij de kruising kwam, zag ik het stoplicht op rood springen. “Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen…”. Een oude mevrouw, 80-plus met een rollator, was echter nog bezig met oversteken. Ze liep niet zo snel. Aangekomen bij de overkant (het kleine grijze driehoekje met het stoplicht) besloot ze om haar rollator niet op het korte stukje trottoir te tillen, maar om er even via het fietspad om heen te lopen.

kruising 2

Ik kon daardoor niet bij het paaltje komen om op het knopje te  drukken. Dat gaf niet. Ik wachtte even en gaf haar de ruimte.  Ze keek me aan. “Ik  ben in overtreding hè” zei ze.  Ik knikte vriendelijk en antwoordde: ”Ja, maar ik vergeef het u.”Oh mooi, dat is fijn.” zei ze en ze schuifelde door.

Terwijl ik op het groene licht stond te wachten, keek ik haar na. Aangekomen bij het brede trottoir draaide ze zich om en probeerde te zwaaien. Dat ging maar net goed. Snel greep ze de rollator weer en schuifelde verder. Het was een schattig oud dametje. Geef haar vanwege deze kleine overtreding alstublieft niet aan.