Drie Dagelijkse Dingen

Het rijmen is weer in. Gisteren zag ik bij de slager in ons winkelcentrum een bordje staan met een aanbieding voor “Blije Kippendijen” en hoorde ik Rutte in de tweede kamer praten over “Rakkers en Stakkers”. (Het betrof hier een indeling van mensen met schulden). Rijmen is niet zo moeilijk. Herman Finkers zong ooit eens: “Op alles rijmt wel iets. Behalve dan op waterfiets, op waterfiets rijmt niets.

Hij had niet helemaal gelijk. Behalve waterfiets zijn er meer woorden, waarmee het lastig rijmen is. Zo moet je als dichter uitkijken met het gebruik van woorden als ‘herfst, wulps, vijftig, zilver, stolp, slordig, nieuws, ordner, turbo, zesde, wereld en twaalf’. Volgens de Wikipedia zijn dit namelijk woorden, waarvan wordt gezegd dat deze op geen enkel ander Nederlands woord rijmen. Al zijn er voor het woord ‘herfst’ wel enkele verdienstelijke pogingen ondernomen. Zo dichtte Drs.  P:

De buren waren grimmig, zijn ouders diep gegriefd / En onder zijn collega’s was hij ook al niet geliefd. / De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst. / Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst.”

En van Marcel Verreck zijn de dichtregels “In de winter en de herfst / zijn bejaarden op hun sterfst

En dat laatste brengt me weer op het volgende. De levens-verwachting is afgenomen. Ik citeer even een berichtje van Nu.nl:

Nederlanders die in 2023 de 65-jarige leeftijd hebben, blijven naar verwachting nog 20,48 jaar leven. De levensverwachting van deze groep stijgt daarmee minder hard dan eerder werd gedacht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Vorig jaar stelde het statistiekbureau de levensverwachting voor 65-jarigen in 2023 nog op 20,74 jaar. De levensverwachting is nu naar beneden bijgesteld, omdat de nieuwe prognose op recentere sterftecijfers is gebaseerd dan die van 2016. In de laatste vier maanden van 2016 en de eerste acht maanden van 2017 zijn meer mensen gestorven dan eerder werd verwacht.”

Dit lijkt geen goed nieuws maar om met Cruijff te spreken “Elk nadeel heeft zijn voordeel”. Marianne en ik kunnen hierdoor allebei drie maanden eerder met pensioen omdat de  ingangsdatum van de AOW gekoppeld is aan de levensverwachting.

En nog meer goed nieuws. Gisteren was gedurende elf minuten de wereld een stukje veiliger. Gedurende die tijd was het twitter-account van Donald Trump offline. Op zijn laatste dag bij het bedrijf had een medewerker van Twitter het account van de ‘realdonaldtrump’  gedeactiveerd. Hij heeft mijn stem voor mijn ‘medewerker van de maand’.

0000 twitter

Helaas, Trump is weer online.