Aimée Crocker

Ik zocht gisteren iets op een oude back-up-schijf met daarop bestanden van een al lang ter zielen gegane oude pc. Opeens  kwam ik daar dit sigarettenplaatje van Annie Peck uit 1911 tegen. (De oude pc was overigens een eeuw later overleden. Dit om misverstanden te voorkomen.)

2 annie peckUit de serie ‘Greatest Explorers’: Miss Annie S. Peck 1850 – 1935.

Annie Peck was een avonturierster die onder andere bergen in Zuid-Amerika beklom. Over haar heb ik op deze site een keer eerder geschreven en wel in een verhaal over Hiram Bingham III, de ontdekker van Manchu Picchu.  Zie hieronder een klein stukje uit dat verhaal

‘Het doel van de Yale-expeditie  – van Hiram Bingham III – was Mount Coropuna, waarvan men destijds dacht dat het de hoogste berg van Zuid Amerika was. Deze berg was in die tijd nog niet beklommen en Bingham wilde graag als eerste op het hoogste punt van Zuid Amerika staan. Hij had hierbij opvallenderwijs concurrentie van een zekere Annie Peck. Deze 60-jarige Amerikaanse schooljuffrouw wilde ook als eerste Mount Coropuna beklimmen. Dit om aandacht te vragen voor de rechten van de vrouw.

Mount Coropuna is een bergcomplex met meerdere pieken. Bingham en de zijnen beklommen de westelijke piek. Halverwege de beklimming ontstond er twijfel. Zaten ze wel op de goede piek? De twee kilometer verderop gelegen noordelijke piek leek bij nader inzien hoger. Na uitgebreide vergelijking dachten ze niettemin toch op de goede piek te zitten. Ten onrechte, in werkelijkheid is de noordelijke piek 20 meter hoger dan de piek die zij beklommen.

Beklom Bingham de verkeerde piek, zijn concurrente Annie Peck beklom zelfs de verkeerde berg. Ze zag een andere berg aan voor Mount Coropuna. Boven aangekomen op de top van haar berg plantte ze een vlag met de tekst ‘VOTES FOR WOMEN’.

annie-peck

Annie Peck in 1878

Tot zover dit hergebruik. Maar eigenlijk wil ik het hier niet over Annie Peck hebben maar over Aimée Crocker. “Wie mag dat nou weer zijn?” zult u misschien zeggen. Diezelfde vraag had ik ook. Ik had ook nog nooit van deze dame gehoord, maar ik kwam haar naam tegen op een site waar ik zocht naar het geboortejaar van Annie Peck. Op die site stonden meerdere vrouwelijke avonturiers uit de negentiende eeuw vermeld.

Eén van hen was een zekere Aimée Crocker, geboren in 1863 in Sacramento in Californië en in 1941 op 77-jarige leeftijd overleden in New York.

.2 croker

Aimée Crocker circa 1890

Ik citeer nu even (vrij vertaald) een paar stukjes van de Engelse Wikipedia-pagina over haar.

Aimée Isabella Crocker (5 december 1863-7 februari 1941) was een Amerikaanse prinses, mysticus, bohemien en auteur. Ze stond bekend om haar culturele verkenning van het Verre Oosten, haar extravagante feesten in San Francisco, New York en Parijs, en haar collecties echtgenoten en geliefden, geadopteerde kinderen, boeddha’s, parels, tatoeages en slangen. […]

Na het overlijden van haar vader in 1875 erfde de toen tienjarige Crocker $ 10 miljoen.  In 1880 besloot haar moeder Margaret om Aimée naar een middelbare school in Dresden in Duitsland te sturen. Ze werd er aan het hof voorgesteld en ontmoette daar prins Alexander van Saksen Weimar. Ze raakten verliefd en verloofden zich.  Na een tijdje verbrak ze echter de verloving en raakte verstrikt in de armen van een Spaanse stierenvechter. […]

In 1883 haalde Aimée  Crocker de krantenkoppen toen ze met haar eerste echtgenoot, Porter Ashe, op huwelijksreis was naar Los Angeles. De trein met het echtpaar ontspoorde op de top van een heuvel in Tehachapi. Er kwamen eenentwintig mensen om en nog eens twaalf mensen raakten ernstig gewond. De New York Times meldde dat, terwijl de treinwagons in brand stonden, haar echtgenoot Ashe heldhaftig optrad. Nadat hij zijn vrouw en haar dienstmeisje door het raam van de slaapwagon naar buiten had getrokken, redde hij vervolgens het leven van de ex-gouverneur van Californië John G. Downey door hem te  bevrijden van een grote stapel hout dat boven op hem lag. […]

De Wikipedia vervolgt met:

“Crocker’s autobiografie uit 1936, ‘And I’ll Do It Again’, beschrijft de vele avonturen die de erfgename beleefde tijdens een reis door het Verre Oosten, waaronder een ontsnapping aan koppensnellers in Borneo, een vergiftiging in Hong Kong; een moordpoging door meswerpende bedienden in Shanghai; drie weken in de harem van Bhurlana (ze beweerde de eerste Engels sprekende vrouw te zijn die ooit de binnenkant van een harem had gezien); een zoektocht naar Kaivalya (Bevrijding) in de grot van de Grote Yogi Bhojaveda in Poona en twee bizarre sensuele ervaringen, een met een Indiase boa constrictor, en een andere met een Chinese viool in ‘het Huis van de Ivoren Panelen’ […]

[…] Crocker begon met het hosten van weelderige feesten die de conservatieve bovenlaag van New York schokten en in verlegenheid brachten. Zo organiseerde ze in 1905 in New York een feest met een Robinson Crusoe- thema dat plaats vond in boomtoppen. Op een countrycircusfeest in de Hippodrome, in die tijd het grootste theater van New York, verscheen ze als een melkmeisje en arriveerde ze op de rug van een olifant.”

Toen Aimée 61 was, trouwde ze met haar vijfde en laatste echtgenoot, prins Mstislav Galitzine, hij was op dat moment 26 jaar oud. Toen een vriend, die de tel van het aantal huwelijken kwijt was, aan haar vroeg of Mstislav nou haar vijfde of zesde echtgenoot was, zei ze: “de twaalfde echtgenoot, als ik op mijn lijst ook de zeven oosterse echtgenoten meetel, waarvan de huwelijken niet officieel erkend worden onder de Westerse wetten.’

2 croker 2The Philadelphia Inquirer van 4 december 1921. De dame linksboven is Aimée Crocker. De man daaronder haar vierde echtgenoot, de Russische prins Alexander Miskinoff, en de andere dame één van haar geadopteerde dochters.

Aimée Crocker lijkt me wel een interessant figuur om me eens een keer uitgebreid in te verdiepen en een heel verhaal over haar te schrijven. Maar ja, we kunnen niet iedereen uitgebreid onderzoeken. U moet het dus hier mee doen.