13 cent

Afgelopen week ontving ik van de stichting Lira weer de jaarlijkse opgave. De Lira, dat staat voor Literaire rechten auteurs, incasseert voor de aangesloten leden onder andere de leenvergoeding die bibliotheken betalen. Elke keer als een boek van mij door een bibliotheek wordt uitgeleend, krijg ik een kleine vergoeding. Dit ter compensatie van een (mogelijk) gemiste verkoop.

Het bedrag dat je per uitlening krijgt, is een percentage van de verkoopprijs van het boek. Na aftrek van een klein bedrag voor de kosten van de Lira krijg ik voor elke uitlening van mijn boek ‘De Titanic’ dertien cent. Het is natuurlijk voordeliger voor mij als u het boek gewoon koopt. (Zie bijvoorbeeld hier en hier.) De verkoop van een papieren exemplaar (€17,50) levert mij namelijk elke keer €1,60 op.

titanic

Dit jaar bleek het boek, alle bibliotheken samen, in totaal 102 keer uitgeleend te zijn geweest.  Dat levert mij dus mooi dertien euro op. Echter, ik heb het boek niet alleen geschreven. De journalist en schrijver Bert Wagendorp heeft het voorwoord geschreven en volgens de regels van de Lira moet ik de opbrengsten dan ook delen met Bert.

Ik krijg 99%, Bert Wagendorp 1%. Die verhouding heb ik overigens niet zelf bepaald  (anders was het wel 100% – 0%  geweest 1 smiley), maar is de standaardverhouding van de Lira ten aanzien van het percentage dat een schrijver van een voorwoord krijgt bij een uitlening.) Het levert Bert dit jaar dus dertien cent op. Dit is overigens nog wel bruto. Je moet de opbrengsten van het uitlenen  bij je inkomen optellen en er dan belasting over betalen.

Ik hoop maar dat Bert hier aan denkt en niet in één keer het hele bedrag uitgeeft.