Voetbalplaatjes

Als ik de Jumbo binnen loop, wordt ik aangesproken door twee meisjes, zusjes zo te zien. Ik schat ze op hoogstens zeven en vijf jaar oud. “Meneer, mogen we uw voetbalplaatjes?” Ach, voetbalplaatjes, die spaarde ik vroeger ook. Ik weet nog wel de teleurstelling als je je zakje openscheurde en je voor de zevende keer de snor van de kale linksback van Telstar zag, terwijl je juist op zoek was naar de linksbuiten van Ajax.

Op de voetbalplaatjes van de Jumbo staan overigens geen bekende spelers, maar jeugdspelers van de plaatselijke voetbalclub. De voetbalplaatjesactie is bijna afgelopen maar hij is met een paar dagen verlengd: dubbele sets, maar “op = op”.

0000 voetbalplaatjes

Sorry, ik heb geen plaatjes” zeg ik “Maar misschien kan je het beter vragen aan mensen die de winkel uitlopen” antwoord ik. Een goede tip vind ik zelf, maar de oudste heeft er duidelijk over nagedacht. “Doen we ook, maar we vragen het ook aan de mensen die de winkel binnen lopen. Dan kunnen ze bij de kassa om de plaatjes vragen.” Slim, daar had ik niet bij stil gestaan.

Even later loop ik al weer naar buiten. Ik hoef geen boodschappen te doen. Ik kom alleen maar even de kersteditie van de “Hallo Jumbo” halen. Volgens de zus van Marianne stonden er wat lekkere recepten voor het kerstdiner in en Marianne had prompt een taakje voor mij. Als ik weer langs de kinderen loop, laat ik het blad zien en zeg: “Sorry, ik kwam alleen maar dit blad halen, maar volgende keer krijgen jullie mijn voetbalplaatjes“. De jongste kijkt me blij aan, maar de oudste kijkt met een blik van ‘ja, ja, zal wel, heb ik nu niks aan.’

Als ik buiten mijn fiets van het slot haal, zie ik door de winkelruit hoe ze binnen een oude man in een scootmobiel aanspreken. Deze kijkt ze kwaad aan, snauwt wat en rijdt dan door. De oudste blijft onverstoorbaar kijken, maar de jongste kijkt hem met een bedremmeld gezicht na. Dan steekt ze opeens haar tong naar de man uit. De oudste trekt haar aan de mouw. Er komt weer iemand aan lopen.

Niet vergeten om de volgende keer voetbalplaatjes bij de kassa te vragen.