Verborgen Verleden (2)

Om de makers van het programma ‘Verborgen Verleden’ die bezig zijn met een uitzending over mij – of die in de toekomst een uitzending zullen maken over het verborgen verleden van één van mijn nakomelingen –  een beetje te helpen, hierbij een trouwfoto van het huwelijk van mijn grootouders van mijn moeders zijde. De foto is genomen in 1915.

trouwfoto 1915

In het midden met het boeket zitten mijn grootouders: opa Jan Bremer, geboren in 1887 in Akkrum,  en oma Hendrika van Vugth, geboren in 1889 in Kruisweg. Akkrum ligt in Friesland. Mijn opa is dus van geboorte een Fries, maar in welke provincie mijn oma is geboren weet ik niet. Je hebt namelijk drie plaatsen in Nederland met de naam Kruisweg, een dorp in de gemeente De Marne (Groningen), een dorp in de gemeente Lansingerland (Zuid-Holland) en een buurtschap in de gemeente Hulst (Zeeland.)

Naast mijn opa en oma zitten hun ouders. De familie zit een beetje door elkaar. Rechts van mijn opa zitten namelijk de ouders van mijn oma (mijn overgrootvader en overgrootmoeder Van Vught), met daarnaast (helemaal rechts op de foto dus) oudoom Ot en zijn vrouw oudtante Mar. Links van mijn oma zitten de ouders van mijn opa, zijnde mijn overgrootvader en overgrootmoeder Bremer. De staande personen zullen vermoedelijk een zuster van de overgrootouders en neven en nichtjes zijn.

De jongen op de foto, tussen overgrootmoeder en overgrootvader Bremer in, is “ome” Hidde. Hij was het jongere broertje van mijn opa en woonde in Dordrecht. Het jongetje op de foto is hier nog onwetend dat hij later commies bij de belastingen zou worden.  Mijn grootvader was aanvankelijk wagenwielmaker, later is hij naar ik meen bij de Post gaan werken.

Zo’n twee jaar na deze foto (in 1917 dus) werd in Hoofddorp mijn moeder geboren. Later verhuisden mij opa en oma naar Haarlem.