Twee foto’s

Ik wil het vandaag met u over twee foto’s hebben. De eerste foto betreft een foto die verscheen op het twitter-account van ‘CIC Saudi Arabia.’ Dat is het ‘Center for International Communication Saudi Arabia’ waar alle heldendaden van de Saoedische kroonprins MBS  – dat staat niet voor ‘Murder before Supper’; dat is de titel van een Agatha Christie boek, maar voor Mohammed bin Salman  –  worden vermeld.  Het betreft deze tweet.

000000 maxima tweet

Many topics were on the table…” aldus het bijschrift maar niet, zoals na navraag bleek, het net verschenen rapport van de VN over de  betrokkenheid van MBS ten aanzien van de moord op de Saoedische journalist Khashoggi, de man die hoogstwaarschijnlijk in opdracht van de kroonprins in stukken werd gehakt.  Het gesprek ging alleen over de economische positie van vrouwen.

(Bert  Wagendorp schreef vandaag hierover in de Volkskrant: ” Maar tegenover Mohammed bin Salman pleiten voor verbetering van de positie van vrouwen in zijn land is zoiets als een gesprek met de Veluwse wolf over de verbetering van de positie van schapen in zijn territorium.”)

Vanwege dit gesprek kreeg koningin Maxima de nodige kritiek te verwerken. Zo kreeg premier Rutte de vraag voorgelegd of Maxima niet “een beetje dom” was geweest om met de kroonprins in  gesprek te gaan, zo kort na het verschijnen van het rapport van de VN over de betrokkenheid van de kroonprins bij de moord.

Rutte vond van niet. Dat was een beetje dom van hem. Hij had de koningin niet in deze situatie moeten brengen maar haar het gesprek met de kroonprins met een smoesje moeten besparen. “Helaas had de koningin wat verkeerds gegeten, vermoedelijk walvisvlees, wat een Japanse kok haar, volledig buiten haar om, had voor gezet waardoor ze tijdelijk wat ongerief had en het gesprek niet kon aangaan.” Daarmee had hij haar niet alleen het gesprek met de kroonprins bespaard maar ook nog eens de Japanse walvisindustrie die sinds deze week weer commercieel op jacht is een klap toegebracht.

Maar goed, daar gaat het mij allemaal niet om. Het gaat om wat Maxima doet op de foto. Kijkt u eens goed:

000000 maxima

Ze heeft een schrijfmap en een pen bij zich om aantekeningen te maken! Is dat niet schattig? Heeft u ooit een foto gezien van “twee wereldleiders” waarbij er eentje aantekeningen maakt? Nee toch? Maxima doet het wel. En niet alleen dat, maar kijkt u eens goed naar haar linkerhand – ze is zo te zien linkshandig. Als ik het goed zie, maar ik kan me vergissen, schrijft ze met een blauwe BIC-pen. Dat is mijn favoriete pen!  Ik wil geen kwaad woord  over Maxima meer horen.

De andere foto waar ik het over wil hebben is een foto die ene  Dean Mouhtaropoulos tijdens de Europese kampioenschappen in Minsk heeft genomen tijdens het onderdeel ritmische gymnastiek. Op de foto is Linoy Ashram uit Israël te zien die iets moeilijks met een bal doet. Ik kan er met mijn hoofd niet bij hoe ze het doet.

Nu zult u misschien zeggen ik zie helemaal geen foto, maar dat is bewust. De betreffende foto plaats ik beslist niet op mijn site. De rechten van die foto liggen namelijk bij Getty Images en dat is een organisatie die je bij wijze van spreken al een rekening sturen op het moment dat je alleen nog maar aan ze denkt. U kunt de foto echter wel zien op de site van de BBC en wel in hun wekelijks overzicht  van de tien opvallendste sportfoto’s. Zie deze link: https://www.bbc.com/sport/48817968 en dan helemaal naar onderen scrollen.

Ik zal wel iets over het hoofd zien, maar ik mis een lichaamsdeel.