Toen en nu

“Niet iedere verandering is een verbetering, zoals de duif zei toen zij uit het net raakte en in het pasteitje terecht kwam.” aldus de Engelse predikant Charles Haddon Spurgeon (1834-1892). Toch zijn veranderingen op het werk vaak wel een verbetering, in ieder geval in fysisch opzicht. Neem het beroep van stratenmaker. Vroeger zat je de hele dag op je knieën.

0000-straat-00Amsterdamse straatmakers helpen bij het herstellen van de schade van de watersnood 1953. Hier zijn ze aan het werk in de Nieuwe Bogerdstraat te Zierikzee. Henk Jurgens, Karel Hofstede, Nico Lammers, Tinus Gietermans, Gerrit Oosterhuis en Bertus (geen achternaam bekend)” aldus het bijschrift bij deze foto van Van Duinen; bureau Anefo in het Nationaal Archief.

Tegenwoordig hebben ze een machine die de stenen grotendeels machinaal neerlegt. Dit apparaat staat momenteel bij ons in de straat de stenen neer te leggen nadat de riolering vervangen is.

0000-straat-2

0000-straat-3

Omdat de straat wat breder is dan de machine, leggen ze de laatste meters nog wel met de hand.

0000-straat

Overigens zijn er nog steeds 4  à 5 man nodig om het straatje te leggen: eentje die de stenen met een grijper aanvoert, twee à drie man op de machine om de stenen netjes naast elkaar klaar te leggen en eentje die de randjes legt. Gelukkig is de industrialisatie niet ten koste gegaan van de werkgelegenheid.