Kunst met een luchtje (2)

Nog even terug komend op dat in- en uit zoomen van foto’s uit mijn vorige blogpost. Door in te zoomen op bepaalde delen van foto’s kan je van min of meer mislukte foto’s toch nog goed geslaagde foto’s maken. Enige voorbeelden aan de hand van enkele foto’s die ik vorig jaar heb gemaakt met prinsjesdag. Neem deze foto.

kunst 10

Niet echt een meesterwerk. Maar zoom je in op alleen de bouwvakkers – zij waren de reden dat ik deze foto nam – en laat je de rest weg, dan wordt het al een stuk beter. Dan krijg je dit.

kunst 0a

Nu is het opeens een Edgar Hopper-achtige foto. Voor degene die Edgar Hopper niet kennen, dat was een Amerikaanse schilder die vaak gewone mensen in een dagelijkse omgeving schilderde. Zijn beroemdste werk is ‘Nighthawks’ uit 1942.

Edgar Hopper

Ok, die is wel een tikje beter dan mijn foto, maar dan vergelijken we wel zijn beste schilderij met één van mijn mindere foto’s.

Nog een voorbeeld: neem deze mensen op de tribune.

kunst 1

Ook een foto waar ik niet snel een prijs mee zal winnen. Maar zoom ik heel erg in op de vrouw linksonder, dan wordt het opeens een Vermeer-achtig vrouw met haar rode lippen en oorbel.

vermeer 3

vermeer 2

kunst 7Twee keer Vermeer en één keer Van Neck.

Maar nu gaan we nog een stapje verder. Neem deze twee foto’s.

klederdracht 2

klederdracht 1

Er was een grote groep schoolkinderen in klederdracht. In afwachting van de Gouden Koets zaten ze op de grond te wachten. De jongens bij de jongens en de meisjes bij de meisjes. Beide foto’s zijn het niet. Maar combineren we deze twee foto’s tot één foto en laten we wat kinderen weg, dan krijg je dit.

kunst 11

Nu wordt het opeens een veel betere foto met de jongen links die naar de meisjes kijkt en zich afvraagt of het meisje rechts naar hem kijkt of niet. Maar we zijn hier echter wel een grens overgegaan. Dit is een foto met een luchtje en wel een verkeerd luchtje. Het geeft in tegenstelling tot de twee eerste foto’s waar ik alleen ingezoomd heb, namelijk een situatie weer die zich nooit heeft voorgedaan. Of zoals het tegenwoordig heet: Fake News!

p.s. dat de foto fake news is, kan je zien aan de persoon waarvan je de benen kan zien tussen de jongen links en het meisje er naast. Die persoon heeft twee linkerbenen en geen rechterbeen.