De oudste persoon ter wereld

Emma Morano is overleden. De Italiaanse was de oudst levende persoon op aarde. Ze is 117 jaar en 137 dagen oud geworden. Met haar heengaan is de laatste persoon overleden die nog in de negentiende (*) eeuw was geboren. Die eeuw kunnen we nu dus afsluiten.

Dat iemand van 117 jaar oud overlijdt, is natuurlijk nooit een volkomen onverwachte gebeurtenis, maar het was toch wel een beetje plotseling. In de beelden die je van haar zag ter gelegenheid van haar 117e verjaardag, maakte ze namelijk nog best wel een levende indruk – ok, toen leefde ze ook nog; ik bedoel te zeggen een vieve indruk –  dus ik dacht misschien haalt die wel de 120. Het heeft niet zo mogen zijn. Op de eeuwige ranglijst van oudste personen ter aarde staat ze op plaats vijf. De top 10 ziet er als volgt uit:

oudste personen

Op plek zes zien we haar opvolgster, Violet Brown uit Jamaica, staan. Het is met de oudste persoon ter wereld net zo als met koningen: de koning is dood, leve de koning! Zo gauw de oudste persoon ter wereld overlijdt, is er een nieuwe. Van Violet Brown weet ik nog niet veel af. Gezien haar voor– en achternaam vermoed ik echter dat het een kleurrijk persoon is.

Haar zoon Harold voert overigens ook een lijstje aan. Met zijn 97 jaar is hij de oudste persoon ter wereld met een nog levende ouder.

* Hierbij is de negentiende eeuw gedefinieerd als de eeuw die begint met het jaar 1800 en eindigt met het jaar 1899. Er zijn ook definities die de negentiende eeuw laten lopen van 1801 t/m 1900. Hanteer je deze laatste definitie dan zijn er nog twee personen – Violet Brown en een Japanse – in leven die geboren zijn in de negentiende eeuw.