De koning op vakantie

Er was dit weekend wat ophef rondom koning Willem-Alexander.  Premier Mark Rutte nam zoals het volgens de wet hoort de volledige  ministeriële verantwoordelijkheid voor de onschendbare vorst.

Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt van het bezoek van de koning aan de bank. Ik veronderstelde toen de koning zei dat hij naar de bank ging, dat hij wat geld van zijn rekening voor de vakantie ging halen, wat eurootjes. Ik besefte niet dat hij de bank ging beroven. Die verkeerde inschatting is mijn fout. Verschrikkelijk vervelend. Voor het gebeuren draag ik de volledige ministeriële  verantwoordelijkheid. Het laatste dat je wilt is dat er onduidelijkheid in Nederland bestaat over de vraag of je een bank mag beroven of niet. Nogmaals, het is van belang om de regels na te leven. Dat geldt voor iedereen.”, aldus premier Rutte.

(Even tussen haakjes, hier zie je een typisch Rutte-truc(je). Met het gebruik van verkleinwoorden stelt hij heel vaak allerlei kritische zaakjes minder ernstig voor;  eurootjes dus in plaats van euro’s.)

Maar goed, de vakantiereis (reisje) van de koninklijke familie naar Griekenland viel niet zo goed. “Blijf thuis! Reis alleen als het niet anders kan! Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt”, zei Rutte op de persconferentie. Oké, wettelijk deed de koning niets fout, maar ‘het reisje’ was op zijn zachts gezegd niet zo handig.

 

ruttePremier Rutte bespreekt de vakantieplannen met het koninklijk paar.

Publicitair was het een ramp voor de koning. Het leverde zelfs paparazzi-achtige foto’s op (fotootjes zou Rutte zeggen) van de aankomst van het Koninklijk gezin bij Huis Ten Bosch.

(Bleek de koning bij aankomst ook nog eens zijn mondkapje – hier hoefde Rutte niets te verkleinen – al afgezet te hebben. (De Rijksvoorlichtings-dienst (RVD) zei in een reactie dat de koning het mondmasker- Rutte zou mondmaskertje gezegd hebben – wel het hele reisje op had, inclusief het autoritje, maar dat hij dit bij thuiskomst een kort momentje afzette.)

Publicitair ging het de laatste paar weken toch al niet zo lekker voor de koning. Er was bij de behandeling van de begroting van het koninklijk huis nogal wat rumoer ontstaan over de jaarlijkse salarisverhoging (verhoginkje) van 5% die de koning in deze voor velen moeilijke financiële tijden krijgt en ook de 1,6 miljoen eurootjes die de oudste dochter vanaf volgend jaar december – dan wordt ze 18 jaar – gaat krijgen, viel niet bij iedereen goed. (In België krijgt Prinses Elisabeth, de troonopvolgster, haar uitkering pas als ze ook daadwerkelijk verplichtingen als kroonprinses gaat vervullen.)

Ook met de salarisverhoging van Willem-Alexander is er wettelijk gezien niets mis. Sterker nog, de salarisafspraken staan zelfs in de wet, maar je zou ook een gebaar – geen gebaartje in dit geval –  kunnen maken door er van af te zien. Prins Albert van Monaco stortte bijvoorbeeld vanwege corona 40 procent van zijn inkomen terug in de staatskas.

Al met al was het een korte vakantie voor de koning. Thuis op de bank zuchtte hij en sprak tot Máxima “Gelukkig hebben we de foto’s nog.”