De gelukkigste kandidaat

In de democratische voorverkiezingen van de staat Iowa heeft de 68-jarige Hillary Clinton met miniem verschil de 74-jarige Bernie Sanders verslagen. Ja, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In zes stemlocaties was het verschil tussen de twee kandidaten zo klein dat er een muntje moest worden opgegooid om de winnaar aan te wijzen. (Tussen haakjes, het was jammer dat dit niet gebeurde bij de republikeinen. Het was grappig geweest om te zien hoe de miljardair Trump had verloren doordat een 25-centsstuk de verkeerde kant opviel.)

(Op de site van de Independent staan een paar Twitter-berichten met filmpjes hoe dit muntjes opgooien ging.)

Nu zijn er critici die zeggen: wat is dat voor een systeem waar het opgooien van een muntje kan beslissen over wie president van Amerika wordt? – en eerlijk gezegd zag het opgooien van de muntjes er ook niet al te professioneel uit – maar daar gaat het hier niet over De reden dat ik er over schrijf is namelijk dat Hillary Clinton al die zes gevallen won. De kans daarop is 1 op de 64 oftewel 1,6%.

Dit alles doet me denken aan een verhaal wat ik ooit eens hoorde op een cursus. De cursusleider vertelde dat hij een keer in een bedrijf samen met een manager door de gang liep, toen de manager werd aangesproken door zijn secretaresse. “U moet nog aangeven wie u van de sollicitanten wilt laten komen voor een gesprek” zei ze. De manager dacht even na en zei toen: “Pak alle sollicitatiebrieven, gooi ze in de lucht en vang er drie. Die nodig je uit voor de gesprekken.” “Maar” stamelde de secretaresse “Dat is toch niet eerlijk voor die mensen, dan is het alleen maar een kwestie van geluk of ze worden uitgenodigd of niet?”

Precies” zei de manager ”Aan mensen die geen geluk hebben, daar heb ik niks aan in mijn bedrijf.”

Deze gedachte volgend zal Clinton een goede president worden.

Overigens heeft Hollywood uiteraard ook wel eens een muntje laten opgooien om te beslissen over een politieke zaak. In de beroemde film ‘Mr Smith goes to Washington’ uit 1939 met James Stewart moet een gouverneur van een staat beslissen wie een overleden senator moet vervangen. Hij kan niet kiezen uit twee kandidaten en gooit daarom een muntje op.

1 mr smith

Het muntje blijft echter op zijn rand staan – dit gebeurt alleen in films – waarna hij besluit om op aanraden van zijn kinderen dan maar te kiezen voor een derde kandidaat: mr Smith, een leider bij de padvinderij, gespeeld door James Stewart.