Blurren

Zondag fietste ik van Zoetermeer naar Leidschendam toen ik in Leidschenveen bij de Zoetermeerse Rijweg dit bord zag staan.

00000 bord 22

‘Verboden voor tractoren, bromfietsen en fietsers’ dacht ik. Het merkwaardige was echter dat er een tekstbordje onder hing: ‘Uitgezonderd tractoren’. Huh? Waarom zet je eerst een bord neer met verboden voor tractoren, bromfietsen en fietsers’ om er daarna een bordje onder te zetten met ‘uitgezonderd tractoren’? Zet dan gelijk dit bord neer:

0000000 bird

Thuis gekomen heb ik even op google gezocht. Ik had het mis. Het bovenste bord betekent niet ‘Verboden voor tractoren, bromfietsen en fietsers’ maar verboden voor langzaam verkeer. Zeg maar dit:

00000 bord 3

Officieel luidt de omschrijving van het bord – het allerbovenste bord; niet het bord met de schildpad en de slak –  ‘C9 – Gesloten voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobielen alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen

Dat zijn inderdaad wel heel veel categorieën om op één bord af te beelden. Vroeger had je dit bord:

00000 bord 4

Dat was al een druk bordje, als daar ook nog eens ‘motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobielen alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen’ bij op moeten, dan wordt het inderdaad een heel vol verkeersbord. Logisch dus dat je je beperkt tot een paar categorieën en werkt met uitzonderingen.

Dit alles is echter niet de reden dat ik deze blogpost schrijf. Dat is namelijk het ‘blur’-algoritme van Google Street View. Thuis keek ik namelijk even op Google Street View om te zien of ik de tekst op het bord goed had gezien. Dit is hoe Google Street View mij de situatie bij de Zoetermeerse Rijweg laat zien.

00000 bord google

Ziet u wat ik zie? Nee ook niet, want Street View heeft de tekst ‘uitgezonderd tractoren’ op het bordje ‘geblurd’, dat wil zeggen onleesbaar gemaakt. Ik wist dat Street View dit vanwege privacyaspecten standaard met gezichten en nummerborden doet. Die worden altijd onherkenbaar gemaakt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de nummerborden van de auto’s op deze afbeelding  – het betreft hier de Posthumalaan vlakbij de Erasmusbrug in Rotterdam.  De nummerborden zijn ‘geblurd’.

000000 erasmus google maps

Maar dat ze het ook met teksten op verkeersborden deden, dat wist ik niet. Dat komt omdat het blur-algoritme van Street View heel strak staat afgesteld. Alles wat maar enigszins op een nummerbord of een gezicht lijkt wordt geblurd, ook al is het een tekst op een verkeersbord.

Ook bij gezichten gaat het wel eens “mis”. Zo behield deze koe in Engeland dankzij het blurren haar privacy.

00000 koe

Overigens het meisje op het fietspad in Rotterdam  bij het bordje met die ‘V’  is mijn jongste dochter. Ze staat op Street View,  haar fifteen seconds of fame. Zo jong nog en dat heeft ze al bereikt.