1000 JAAR FOTOGRAFIE (4)

Omdat het dit jaar 1000 jaar geleden is, dat de fotografie is uitgevonden, worden hier regelmatig historische foto’s geplaatst.

Vandaag: 1677. Stadhouder Willem III krijgt van de Engelse gezant de vraag of hij wil trouwen met de dan 15-jarige Mary Stuart, de toekomstige koningin van Engeland.

0000 00 wa

Willem besluit het aanbod te accepteren. Een jaar later op 4 november 1677 trouwen ze in Londen. Later die maand vertrekken ze naar Nederland, maar omdat de haven van Rotterdam vanwege ijsgang niet toegankelijk is, landden ze bij Ter Heijde, waarna ze eerst een stuk over het strand en door de duinen moeten lopen voordat een koets ze brengt naar Huis Honselaarsdijk gelegen bij Den Haag.

In 1689 worden Willem / William en Mary koning en koningin van Engeland en Schotland. Na de dood van Mary (ze overlijdt aan een besmetting met pokken) op 7 januari 1695  – volgens de Britse jaartelling was het toen 28 december 1694; ze hanteerden in het Britse rijk in die tijd een andere jaartelling –  regeert Willem tot aan zijn dood in 1702 alleen over Engeland en Schotland. (En als stadhouder tevens over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.)

Zowel in Engeland als in Nederland had Willem twee voorgangers met de naam Willem, waardoor hij in beide landen de naam Willem III respectievelijk William III voerde.  Dit in tegenstelling tot Schotland waar hij slechts één voorganger had met de naam William, waardoor er de een beetje merkwaardige situatie ontstond dat hij in Engeland koning  William III heette maar in Schotland Koning William II.