Twee oudjes

De Chicago Cubs hebben de World Series gewonnen, dat is het Amerikaans kampioenschap honkballen. De laatste keer dat ze die titel wonnen was 108 jaar geleden. Dat het zo lang duurde kwam door een vloek in 1945 uitgesproken door een zekere William “Billy” Sianis. Die ging in 1945 samen met zijn geit Murphy naar de vierde wedstrijd van de World Series van dat jaar. Zijn geit mocht echter, hoewel Billy een kaartje voor hem had gekocht, het stadion niet in. Dat was niet zo verrassend. Er werden geen beesten toegelaten en bovendien stonk Murphy te veel. Billy was het hier echter niet mee eens en sprak een vloek uit. Zolang zijn geit niet werd toegelaten, zouden de Chicago Cubs nooit de World Series winnen. Nu hadden ze de 37 jaar daarvoor ook al niet gewonnen, dus zo’n moeilijke vloek was het niet. (Zie hier een afbeelding van Billy en zijn geit en meer over deze vloek.)

De vloek hield, ondanks dat nakomelingen van zowel Billy als de geit Murphy later rondjes door het stadion hebben gelopen, tot gisteren stand, maar nu is hij dus verbroken en hebben de Chicago Cubs na 108 jaar eindelijk weer een keer de World Series gewonnen. Ik vermoedde dat de Amerikaanse media ongetwijfeld op zoek zouden gaan naar een 108-jarige fan en inderdaad – voorspelbaar die media – zie hier een interview met de 108-jarige Chicago Cubs fan Hazel Nilson

cubs

En nu we het toch over oudjes hebben, de oudste persoon ter wereld, de 116-jarige Italiaanse Emma Morano, ik heb wel vaker over haar geschreven, wordt deze maand 117. Ze is de enige persoon ter wereld die nog in de negentiende eeuw is geboren. Ze is onlangs geïnterviewd door het persbureau AFP. Voor levende beelden – altijd link om dat bij een 116-jarige te schrijven – zie hier het item (van 51 seconden) met haar op het YouTube-kanaal van AFP.

Ze is inmiddels de nummer zes op de eeuwige ranglijst van oudste mensen ter wereld tot op zeven dagen genaderd. Om de oudste mens ooit ter wereld te worden moet ze echter nog vijf jaar ouder worden. (De oudste mens ooit is de Jeanne Calment uit Frankrijk die 122 jaar en 164 dagen oud werd; liefst drie jaar ouder dan de nummer twee op die lijst.) In het gesprek verklapt de Italiaanse het geheim om zo oud te worden. Je moet koekjes eten (Ha! Ik word oud) en twee rauwe eieren per dag. Hè, dat is toch ongezond?

 

Een gedachte over “Twee oudjes”

Reacties zijn gesloten.