De VARAgids

In 2004 vroeg de VARA of ik voor hun TV Magazine, voor de gidsen die tijdens het EK zouden verschijnen, voor de dagelijkse tv-pagina korte stukjes wilden schrijven over de wedstrijden die dag zouden worden uitgezonden. Dat was nog best lastig. De stukjes mochten namelijk niet groter zijn dan 80 tot 100  woorden maar moesten natuurlijk wel interessant zijn om te lezen. Probeer maar eens om met zo weinig woorden iets leuks te schrijven – Ok, bij Twitter heb je zelfs niet meer dan 140 tekens tot je beschikking – maar het is best lastig. Voor je het weet schiet je over het aantal woorden heen.

Een ander probleem was dat de groepswedstrijden weliswaar vast stonden, maar dat dit niet gold voor de overige wedstrijden. De gidsen werden al een paar weken van te voren in elk gezet, dus voordat bekend was welke landen A en B  in kwartfinale X tegen elkaar speelden, moest ik mijn tekst al in leveren. Ik kon dus niet schrijven dat hedenavond we vol spanning zaten te wachten hoe Nederland het zou doen tegen het altijd lastige Portugal, omdat de kans bestond dat één van beide landen al roemloos in de groepsronde was uitgeschakeld. Ik moest me voor zulke wedstrijden tot algemeenheden beperken.

Later heb ik ook voor het WK 2006, het EK 2008 en het WK 2010 dergelijke stukjes geschreven, bij elkaar zo’n honderd stuks.

Zie hier enige voorbeelden voor het EK 2008

Vara TV Magazine 2

 

Voor de finale van het EK 2004 heb ik daarnaast ook nog een paginavullend stuk geschreven over opvallend momenten in EK-finales.

Vara 2

 

 

 

My WordPress Blog