De mensen achter de computer

Een woord vooraf.

Een aantal jaren geleden las ik ergens een artikel over de Engelsman Charles Babbage die in 1837 de computer had uitgevonden. Daar keek ik van op. Niet dat Charles Babbage hem had uitgevonden – iemand moet het ding hebben uitgevonden – maar dat de computer al in 1837 was bedacht. Ik dacht in mijn onschuld dat de computer pas ergens in de vorige eeuw was uitgevonden.

32 babage portzegel    00 postzegel babbage 2010

Zowel in 1991 als in 2010 gaf de Royal Mail in Engeland een postzegel uit ter ere van Charles Babbage.

Nu zijn er wel meer dingen die veel ouder zijn dan je denkt. Wist u bijvoorbeeld dat omstreeks 1900 er haast alleen maar elektrische auto’s rondreden en dat er toen maar heel weinig auto’s met een benzinemotor waren.

0 electrische auto 2 0 electrische auto

Een elektrische auto uit 1900 en een tekening van een elektrische auto uit 1899 waarin achterop de accu’s duidelijk zichtbaar zijn.

Enfin, toen ik het artikel over Babbage en zijn computer las – hij slaagde er overigens niet in om een werkend model te bouwen;  dat kwam  omdat de techniek in zijn tijd nog niet zo ver was; hij was met zijn idee en opzet voor een computer zijn tijd honderd jaar vooruit – besloot ik nieuwsgierig geworden om me eens te verdiepen in de mensen achter het ontstaan van de computer.  Charles Babbage was namelijk slechts het laatste schakelstukje in een lange keten van mensen die aan de basis van de computer hebben gestaan, beginnend met degene die 20.000 jaar voor Christus streepjes in twee bavianenbotjes kraste om die botjes als rekenhulpmiddel te kunnen gebruiken.

Aan de hand van portretten van een dertigtal mensen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de ontwikkeling  van de computer  – zowel op het gebied van de wiskunde, de vroegste rekenhulpmiddelen en de technische bedenksels die uiteindelijk geresulteerd hebben in de computer van Charles Babbage. – wil ik u hier een beeld schetsen van de geschiedenis van de ontwikkeling van de computer.  De nadruk ligt echter beslist niet op de theorie en de techniek, maar op de mensen die hierbij een rol hebben gespeeld. Wat voor een mensen waren dit en onder welke omstandigheden leefden ze? Het betreft de volgende mensen:

00 mensen 1

Hopelijk heeft u na lezing van hun portretten een wat duidelijker beeld van hen.

Ik begin met een inleiding – dat klinkt logisch en is ook logisch – en daarna volgen de portretten, onderverdeeld in vijf tijdsperioden. Voor elke tijdsperiode wordt ook kort een beeld geschetst van de belangrijkste gebeurtenissen en uitvindingen in die periode. Het betreft de periodes:

  • 20.000 jaar voor Christus – jaar 1 na Christus
  • jaar 1 – jaar 1000
  • jaar 1000 – jaar 1500
  • jaar 1500 – jaar 1750
  • jaar 1750 – jaar 1850

Wellicht valt het u op dat deze tijdsvakken steeds kleiner worden; 20.000 jaar -> 1000 jaar -> 500 jaar -> 250 jaar -> 100 jaar. Dat komt omdat de wetenschap en techniek zich steeds sneller ontwikkelden.

Ik wens u veel leesplezier.

Naar het volgende verhaal uit deze serie.

 

My WordPress Blog