Een kleine maand geleden liet ik een afbeelding zien – een snelle eerste opzet van Klaas van den Hurk; gemaakt voor het programma ‘Op zoek naar de nieuwe Vermeer’ – hoe het Tweede Straatje er mogelijk uit gezien kan hebben. Inmiddels is de uitzending over het Tweede Straatje op tv geweest. (Zie hier mijn ‘opmerkingen’ over deze uitzending.)
Eén van de deelnemers aan het programma, Rita Camphuijsen, had zich voor haar werk ook (mede) gebaseerd op mijn ideeën over het Tweede Straatje. Omdat herhaling de kracht van de reclame is, hier nog even hoe ik denk dat het huis van het Tweede Straatje er uit ziet.
- Een huis dat loodrecht (dwars) op een straat staat (eventueel is voor de straat een gracht zichtbaar maar dit hoeft niet).
- Het huis is 4,40 meter breed. Er is in ieder geval een deur en een raampartij te zien; wellicht twee raampartijen. Vermoedelijk zal er in ieder geval aan de rechterkant van het huis een raampartij te zien zijn.
- Het huis heeft aan de voorkant een trapgevel.
- Het huis is vermoedelijk opgebouwd uit rode bakstenen, die wellicht wit zijn gepleisterd.
- Op diverse plaatsen zullen op de voorgevel beschadigingen aan het metselwerk te zien zijn.
- Aan de gevel van het huis is een gevelsteen te zien met daarop drie vogels (valken).
- Het huis heeft naar achteren toe een puntdak (zadeldak)
- Aan de rechterkant van het dak is een hoge schoorsteen zichtbaar. De schoorsteen staat vrij ver naar voren.
- Schuin rechtsachter het huis is op de achtergrond het dak te zien van een hoog huis.
- Er zullen vermoedelijk geen kinderen op het schilderij te zien zijn.
Rita Camphuijsen “vertaalde” dit als volgt:
Ik moet zeggen dat het een goede weergave is van mijn aannames. Echter, het is niet haar hele schilderij. Ik heb namelijk net zoals bij het werk van Klaas van der Hurk à la de Nachtwacht de zijkanten van haar werk er (in dit geval ruim) afgesneden. Dit omdat ik denk dat op het Tweede Straatje maar één huis goed te zien is en dat het een schilderij in portraitvorm is.
De deelnemers hadden echter de (in mijn ogen foute) instructie – zie daarvoor de vorige bijdrage – gekregen om een schilderij te maken waarop meerder huizen staan afgebeeld. En het schilderij moest een landscapevorm hebben. Daaraan had Rita zich gehouden en haar hele schilderij ziet er dan ook als volgt uit.
(Hier heb ik dus de zijkanten van weg gesneden om te komen tot één huis in portraitvorm.)
Rita Camphuijsen heeft een eigen site waar je meer werk van haar kan zien. Zie hier. Ook heeft ze op YouTube een filmpje geplaatst over wat andere schilderijen met Delft als onderwerp. Voor het filmpje op onderstaande afbeelding klikken. Het is wel leuk om te bekijken.
Zie hier bijvoorbeeld twee ‘stills’ uit het filmpje waarop te zien is hoe twee van haar vriendinnen wandelen in Delft en later terug te zien zijn op haar schilderij.
Nog even terugkomen op haar schilderij van het Tweede Straatje, je ziet uit het poortje naast het huis een man komen lopen met hout in zijn handen . Dat poortje is historisch onjuist. Naast het huis (waar de zus en zwager van Vermeer woonden; en later ook nog even zijn moeder) was geen poortje. Dat poortje beschouwen we daarom als een artistieke vrijheid. Maar het leuke van die man is dat hij de lijstenmaker van Rita Camphuijsen is. De zwager van Vermeer die in het huis woonde was ook lijstenmaker.