Wie is Martin van Neck

  • Vertaalt cijfers in adviezen
  • Vertaalt feiten in verhalen

Dat stond vroeger op mijn visitekaartje.  Dat ‘vertaalt cijfers in adviezen’ had betrekking op “mijn professie”. Ik ben van oorsprong een bedrijfskundige, afgestudeerd aan wat toen nog de Technische Hogeschool Twente heette (tegenwoordig Universiteit Twente), na aldaar eerst een kandidaatsopleiding ‘Toegepaste Wiskunde’, vakgroep Operationele Research, te hebben gevolgd.

Ik heb bijna dertig jaar bij KPN gewerkt (onder andere als business analist en controller) totdat ik er in 2014 bij de dertiende – je zou er bijna bijgelovig van worden – opeenvolgende reorganisatie uit vloog.  Bij KPN hield ik me bezig met allerlei zaken: van apparaten van een paar tientjes voor de doorschakeldienst tot  investeringen van honderden miljoenen in het netwerk. Het laatst was ik bij KPN werkzaam als business analist bij de zakelijke markt.

Dat ‘vertaalt feiten in verhalen’ heeft betrekking op mijn schrijfhobby. Ik vind het leuk om te schrijven, vooral non-fictie verhalen. Ik heb een vijftal boeken geschreven en ook voor diverse kranten en tijdschriften, onder andere ‘De Volkskrant’ en ‘Hard Gras’, artikelen en stukken geschreven.

Deze site is bedoeld voor dit aspect van mijn leven. Je kan hier informatie over mijn vroegere, huidige en toekomstige schrijfwerk vinden. Daarnaast vind je er een blog waar ik,  op onregelmatige basis – de plannen zijn meestal beter dan de uitvoering –  schrijf over allerlei nuttige en nutteloze maar vooral interessante zaken die ik om mij heen zie gebeuren. Ik ben van nature een nieuwsgierig mens.

sequoiaEen nieuwsgierig mens aan het werk

Een stukje persoonlijke achtergrond.

Ik ben geboren op 30 juli 1955 in Apeldoorn, 65 jaar oud dus momenteel. Mijn vader was leraar handelswetenschappen en later directeur van een MEAO-school. Mijn moeder werkte tot haar trouwen onder andere als onderwijzeres op een lagere school en als lokettiste op een postkantoor. Na haar trouwen was ze fulltime huisvrouw. (Tot 1957 was het nog wettelijk geregeld dat een vrouwelijke ambtenaar werd ontslagen bij haar huwelijk; tot 1956 waren getrouwde vrouwen wettelijk gezien zelfs niet handelingsbekwaam!)

Ik heb twee oudere broers en een jonger zusje. Mijn ouders zijn allebei al jaren geleden overleden. Ik ben getrouwd met Marianne en heb twee dochters (28 en 26 jaar momenteel) die allebei al lang uit huis zijn.  Ik heb ook hobby’s, ja ja.  Zo vinden Marianne en ik het leuk om door Amerika te reizen (we zijn er al twaalf keer geweest).

Ook ben ik een sportliefhebber – voetballen in het bijzonder; en daarbinnen weer Go Ahead Eagles in het heel bijzonder; daar stond ik als klein kind al op de jongensrang. Dat ik fan van Go Ahead Eagles ben, bewijst wel dat ik een kenner ben. Lees daarover bijvoorbeeld maar eens het onderstaande interview. (Toen ‘Kowet’ in 2010 als Jupiler League club de halve finale van de KNVB haalde, interviewde ‘De Stentor‘ een aantal “bekende” Go Ahead Eagles fans, waaronder ondergetekende over hun verwachtingen ten aanzien van deze wedstrijd tegen Ajax.)

kowet interview

(Ik voorspelde een 2-1 overwinning, helaas werd het een nipte 0-6 nederlaag)

Overige zaken op deze site:

Op deze site staat behalve informatie over mijn schrijfactiviteiten  – zie de betreffende pagina’s – ook een verslag over een speurtocht naar het Tweede Straatje van Vermeer. Wat veel mensen niet weten is dat Vermeer behalve ‘Het Straatje van Vermeer’ dat in het Rijksmuseum hangt nog een tweede straatje heeft geschilderd. Dat schilderij is al sinds 1696 spoorloos verdwenen. Het lijkt me een uitdaging om uit te vinden wat er sindsdien mee is gebeurd. De bedoeling is uiteraard om het terug te vinden, hoewel ik het vermoeden heb dat dit wel eens niet gaat lukken (het zal waarschijnlijk niet meer bestaan, maar dat is geen reden om deze speurtocht niet te houden). Over deze speurtocht zal ik hier verslag van doen.

Daarnaast vind je hier allerlei informatie over de Sequioa Gigantea. Dat is de grootste boomsoort ter wereld. Die vind ik interessant. Waarom? Gewoon omdat hij er is.

bord sequoia

Bord dat staat bij de General Sherman Tree, de grootste boom ter wereld

Ook ben ik bezig met een serie over mensen die een grote rol hebben gespeeld ten aanzien van de ontwikkeling computer. Zie daarvoor de pagina ‘de mensen achter de computer’.

 

My WordPress Blog