De Sequoia Gigantea

Ongeveer 2500 jaar geleden ontkiemde op een helling van de Sierra Nevada in Californië een zaadje van een Sequoia Gigantea. Pythagoras had in het oude Griekenland nog maar net zijn beroemde wiskundige stelling geformuleerd, het Romeinse Rijk moest zijn eerste senaat nog krijgen, de geboorte van Jezus Christus zou nog 500 jaar op zich laten wachten en het zou nog 2000 jaar duren voordat Columbus Amerika ontdekte. Vandaag de dag is dit zaadje uitgegroeid tot de grootste boom ter wereld. De ‘General Sherman Tree’, zo heeft men de boom genoemd, is tien meter hoger dan de Oude Kerk in Delft, heeft een stam die een omtrek heeft van meer dan 30 meter en weegt meer dan tien Boeing 747 vliegtuigen samen. Het is het grootste levende organisme op aarde. Kortom, een interessante boompje.

general sherman tree

mijn dochters in 2006 voor de stam van de General Sherman Tree

Zelf heb ik uit zaadjes gekocht in het  Sequoia National Park in Californië ook twee van dergelijk boompjes opgekweekt. De grootste daarvan is momenteel ruim zes meter. Ik hoop dat deze ooit de nieuwe wereldrecordhouder gaat worden. Tegen degene die zegt ‘maar dat duurt nog minstens 2500 jaar’ zeg ik ‘daar kan je dus niet vroeg genoeg mee beginnen.’ Op deze pagina vind je allerlei informatie over deze boomsoort en deze recordpoging. Op onderstaand filmpje kan je in vijf minuten en 46 seconden de eerste 16,5 jaar van deze boompjes zien. (Op het plaatje drukken om het filmpje op YouTube te zien.)

YouTube foto filmpje sequoias. 16,5 PG

De boompjes zijn nu respectievelijk 4,00 meter en 2,25 meter hoog.

grafiek 2018

De Sequoia Gigantea: het boek

Een nog niet voltooid project is het maken van een boek over deze boomsoort (zie daarvoor ook de pagina ‘ongepubliceerd werk’).

Het grote Sequoia Gigantea Boek

Van een conceptversie uit 2013  kan je hieronder de hoofdstukken lezen. (Als je klikt op een hoofdstuktitel dan opent zich het betreffende hoofdstuk.)

1 Bomen in alle maten en soorten

2 de ontdekking van de bomen

3 Hoe komt de boomsoort aan zijn naam

4 de familie van de sequoia

5 De grootste boom ter wereld

6 Waarom worden sequoias zo groot

7 van zaadje tot einde boom

8 van klein plantje tot reuzenboom

9 zelf een sequoiaboom kweken

Beeldverantwoording

(De beeldverantwoording is nog niet volledig gevuld)

Voor wie helemaal niets met de boomsoort heeft, je bent niet de enige. De voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan gaf  in 1966 in zijn toenmalige functie als gouverneur van Californië de volgende verklaring waarom hij tegen de uitbreiding van het Redwood National Park was.

A tree is a tree. How many more do you have to look at?”

My WordPress Blog