De Oranje Rapporten

In 2004 kwam bij Uitgeverij 521 het boek ‘De Oranjerapporten’ uit.

oranjerapporten

Ontstaansgeschiedenis van het boek

Uitgeverij 521 was een kleine tweemansuitgeverij die in 1999 was opgericht door de jonge uitgevers Harold de Croon en Arjan Weenink. (In 2005 werd de uitgeverij overgenomen door de Foreign Media Group; vandaag de dag bestaat Uitgeverij 521 niet meer). Ik kwam met ze in contact via de Volkskrant-journalist Bert Wagendorp in wiens toenmalige, humoristische sportrubriek ‘Het Schavot’  tussen 2000 en 2004 een twintigtal zogenaamde VIENO-rapporten van mijn hand waren verschenen met allerlei nutteloze voetbalfeitjes.

Scan_20151002 (2)

De VIENO stond voor de Vereniging voor Interessante Edoch Nutteloze Onderzoeken. De naam was een schrijversvehikel om allerlei even interessante als nutteloze feiten te kunnen presenteren in de vorm van een verhaal. Uiteraard bestond de vereniging niet, dit overigens tot groot verdriet van een journalist van de GPD-bladen door wie ik een keer werd benaderd voor een interview in een reeks over bijzondere verenigingen. Vanwege het EK Voetbal 2004 in Portugal hadden Harold en Arjan bedacht om een boek te laten verschijnen met allerlei verhalen c.q. statistieken over het Nederlands Elftal. Of ik dat wilde maken? Daar had ik wel zin in en kort voor het EK verscheen ‘De Oranjerapporten’, met allerlei ‘VIENO-rapporten” over het Nederlands elftal. Bert Wagendorp schreef er een mooi voorwoord voor.

Voorwoord Bert Wagendorp

Verschijningsdatum

Het boek verscheen in mei 2004. Het telde 187 bladzijden. De vraagprijs bedroeg 9,90 euro.

Recensies

“Ik hou van kritiek, maar ik moet het er wel mee eens zijn.” Mark Twain

Het boek werd een aantal keer gerecenseerd. Met de volgende recensie van Marcel Maassen in het toenmalige voetbalblad ‘Johan’ was ik het uiteraard eens. Hij gaf het boek namelijk het maximale aantal van vijf sterren.

Scan_20151003 (2)

(Klik op de afbeelding voor een leesbare versie).

Ook in de voetbalbladen ‘Voetbal International’ (” onmisbare  rapporten”) en ‘FC’ ( ” een aanrader”) kreeg het boek positieve recensies. ‘ Ook op Bol.com  was een lezer heel enthousiast, maar dat was niet zo’n wonder, want dat was mijn neefje.

Verkoopresultaten

Optimistisch als de jongens van uitgeverij 521 waren, lieten ze er 2500 exemplaren van drukken. Uiteindelijk zijn er 1251 stuks van verkocht. De rest belandde een jaar later bij De Slegte waar het nog een aantal jaar in de schappen heeft gelegen tot het ook daar verdween.

Beschikbaarheid

Het boek is niet meer verkrijgbaar in de boekhandel of online te bestellen. Wie alsnog een exemplaar wil bemachtigen zal dus ergens een tweedehandsje ( “als nieuw!”) moeten zien te kopen.  Veel exemplaren worden er echter niet aanboden, maar wie weet.

beschikbaarheid

Tot slot

  1. Op 15 juni 2004 werd er in Het Paard, “de poptempel” van Den Haag een thema-avond gehouden. Op een groot scherm werd de EK-wedstrijd Nederland – Duitsland vertoond en rondom de wedstrijd, en in de rust, werd er van alles georganiseerd, onder andere een dichtwedstrijd tussen Duitse en Nederlandse dichters. Ook was er een deskundige die vooraf en achteraf op deskundige wijze commentaar op de wedstrijd gaf – daarvoor zijn deskundigen. De deskundige van dienst die avond was ondergetekende. Op grond van het boekje dacht men dat ik verstand van voetbal had. Het werd een vermakelijke avond. Ooit trad de popgroep U2, in het begin van hun carrière toen ze nog een onbekend bandje waren, in dezelfde zaal  van ‘Het Paard’ op. Sinds mijn optreden tijdens deze thema-avond roep ik dan ook altijd dat U2 en ik in dezelfde zaal hebben opgetreden.
  2. Op 8 februari 2005 verscheen er in ‘Het Parool’ opeens ook nog een (positieve) recensie van het boek(“Kortom lang leve Interessante Edoch Nutteloze kennis”), geschreven door Arthur van den Boogard. Jammer was wel dat deze recensie pas acht maanden na het EK verscheen en het boek op dat moment al uit de reguliere boekhandel was en op weg was naar de Slegte. Had dat wat eerder gedaan.

 

My WordPress Blog