Een nieuwe oudste persoon

Op 17 april van dit jaar schreef ik over Violet Brown uit Jamaica. Zij was twee dagen daarvoor de nieuwe oudste persoon ter wereld geworden. Ook vermeldde ik nog dat haar zoon Harold ook een lijstje aanvoerde. Met zijn 97 jaar was hij op dat moment de oudste persoon ter wereld met een nog levende ouder. We zijn nu vijf maanden verder en de situatie is behoorlijk veranderd. Zowel Violet als  Harold zijn beide overleden.  Harold al twee dagen nadat ik over hem had geschreven en Violet afgelopen vrijdag.

Uiteraard is er direct weer een nieuwe oudste persoon ter wereld. Dat is de Japanse Nabi TajimaZij is momenteel 117 jaar en 44 dagen oud.  Op de “eeuwige ranglijst” van oudste mensen staat zij momenteel op plaats zeven.

ranglijst

Het zijn vooral vrouwen die zo oud worden. Liefst drieëntwintig van de vijfentwintig mensen op bovenstaande lijst zijn vrouwen.

Een jaar eerder schreef ik over de oudste man ter wereld. Dat was toen de in Polen geboren maar in Israël wonende Yisrael Kristal. Vorige maand overleed hij op 113-jarige leeftijd. De nieuwe oudste man ter wereld is nu de Spanjaard Francisco Núñez Olivera. Hij is momenteel 112 jaar en 278 dagen oud. Ik ben maar vijftig jaar jonger.

Gezien het feit dat zo gauw ik over ze schrijf alle nieuwe oudste inwoners ter wereld binnen een half jaar overlijden, zal de nieuwe Japanse recordhoudster mij deze blogpost waarschijnlijk niet in dank afnemen. Maar ach, dankbaarheid veroudert snel.