De honderdste blogpost

In september van vorig jaar begon ik met deze site. Hij was vooral bedoeld om informatie over mijn vroegere, huidige en toekomstige “schrijfwerk” te geven. Je kan er dan ook allerlei, al of niet nuttige, informatie vinden over mijn boeken en artikelen die ik heb geschreven. Daarnaast besloot ik om er ook ongepubliceerd materiaal op te zetten, plus een verslag van een speurtocht naar een verdwenen schilderij van Vermeer, een ‘cursus’ sequoia-gigantea-boom kweken en een blog waarin ik schreef over willekeurige onderwerpen, die ik op dat moment interessant vond, of waarvan ik vond dat ik daar over moest schrijven (de aanslagen in Parijs bijvoorbeeld). Kortom een varia aan onderwerpen.

Het blog was vooral bedoeld om mijn site wat meer actuele inhoud te geven, zodat de site niet alleen een soort “naslagwerk” zou worden, maar dat het ook een site zou zijn waarop regelmatig wat nieuws zou staan. Op 28 september 2015 verscheen mijn allereerste blogpost. Deze ging over een bijzondere maansverduistering (die op een maandag plaats vond). Vervolgens ging ik voortvarend aan het werk en vandaag verschijnt dan dus mijn honderdste blogpost.

100 spanje

(Spaans verkeersbord)

In de wiskunde is honderd overigens een mooi getal. Niet alleen heeft het twee palindroom-getallen als buren (99 en 101), maar ook geldt dat het precies het gemiddelde is van zijn twee buurgetallen – dat laatste is een grapje; dat geldt voor elk getal. Je kan ook leuke rekensommen met 100 maken. Zo is honderd de som van de eerste tien oneven getallen (1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 = 100). Ook is het de som van de eerste negen priemgetallen (2 + 3 + 5 + 7 + 11 + 13 + 17 + 19 + 23 = 100); honderd is ook de som van de eerste vier driemachten (1³ + 2³ + 3³ + 4³ = 100) en maak je de rekensom 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + (8 x 9) dan bedraagt de uitkomst hiervan ook 100. Vooruit nog eentje: tel je de eerste honderd getallen op: 1+2+3+ … + 98+99+100 dan krijg je als uitkomst het getal 5050. Twee keer vijftig dus en die weer bij elkaar opgeteld geeft samen weer 100.

Maar goed, voordat ik hier de boel in het honderd laat lopen, waar heb ik al die honderd keer over geschreven? Die vraag kan ik het beste beantwoorden door te kijken naar het aantal blogposts dat ik per categorie heb geschreven. (Bij elke blogpost op WordPress kan je één of meerdere zelf gekozen categorieën aangeven; standaard staat de categorie op ‘Uncategorized’.) De aantallen blogposts per categorie luiden:

 1. Dagelijkse leven: 27 stuks
 2. Jeugdherinneringen: 15 stuks
 3. Geschiedenis: 15 stuks
 4. Verenigde Staten: 12 stuks
 5. Schrijven: 11 stuks
 6. Kunst: 9 stuks
 7. Wetenschap: 8 stuks
 8. Muziek: 7 stuks
 9. Astronomie: 6 stuks
 10. Sport: 4 stuks
 11. Koken en Bakken: 4 stuks
 12. Natuur: 4 stuks

(Bij elkaar zijn dit er meer dan 100; dat komt omdat ik aan sommige blogposts meerdere categorieën heb toegekend.) Daarnaast waren er nog eens 17 blogposts die niet in één van de bovenstaande categorieën pasten en die dus de categorie ‘uncategorized’ hebben. Kortom, meestal schreef ik over iets willekeurigs waar ik toevallig in de krant of op internet of in een winkel of buiten lopende op straat tegen aan liep (niet letterlijk natuurlijk).

Werden mijn blogposts nou vaak gelezen? Nou nee dus. Gemiddeld werden mijn blogposts maar iets meer dan 20 keer bekeken (en dat aantal is ook nog eens inclusief de vele bezoeken van allerlei robots die mijn site bezochten). Er waren zelfs een tiental blogposts die niet eens de tien ‘pageviews’ haalden (inclusief die van robots en familieleden). Dit alles weet ik dankzij een mooi statistiek programmaatje dat de host van mijn site er gratis bij doet. De top 10 van mijn meest gelezen blogposts over de periode oktober 2015 t/m heden ziet er als volgt uit:

 1. de-top-10-van-de-nationale-parken-in-de-usa; 462 keer
 2. doodgaan: 147 keer
 3. een-moeilijk-koekje: 70 keer
 4. grenscorrecties : 62 keer
 5. we-hebben-een-beller-2: 49 keer
 6. Ivo-Niehe-en-George-Bush-sr: 48 keer
 7. over-fietsen-op-het-binnenhof-en-atlassen: 44 keer
 8. een-verkeerd-geplaatste-komma: 43 keer
 9. we-hebben-een-beller: 42 keer
 10. de-tunnels-naar-alcatraz: 38 keer

Dat ‘de-top-10-van-de-nationale-parken-in-de-usa’mijn best gelezen blogpost is, komt doordat deze post veel namen van Amerikaanse Nationale Parken bevat. Daardoor trok het extra veel bezoek van Amerikaanse robots (meer dan 80% van de pageviews bij deze blogpost); bovendien leverde me deze blogpost ook nog eens zo’n 40 Engelstalige spam-comments op die ik allemaal niet heb goedgekeurd.

Nummer twee op de lijst, die over ‘doodgaan’, ging over een indrukwekkend televisieprogramma waarin mensen, die ongeneeslijk ziek waren, over hun leven vertelden. Tot slot de nummer drie van mijn top tien, ‘Een moeilijk koekje’, was een ‘kook-blogpost’; die doen het altijd goed.

Sommige mensen bezochten mijn site dankzij Google. Onder andere de volgende ingegeven zoektermen hebben tot een bezoek aan mijn site geleid: “Bryson een kleine geschiedenis van bijna alles tweedehands”, “ingezonden brieven David Bowy in Volkskrant”, “Wim Bleijenberg ajax begrafenis” en “Donald Duck beroemde schilderijen”. Ik vermoed dat geen van deze Googlelaars op mijn site vond wat hij/zij zocht.

Voor wat betreft de overige onderdelen van mijn site. De pagina over de sequoia gigantea is inmiddels zo’n 200 keer bekeken en hoofdstuk 9 daaruit: het zelf kweken van een sequoia gigantea is zo’n veertig keer gedownload, wat mij als sequoiaboomliefhebber uiteraard deugd doet.

Tot zover dit historisch overzicht. Nu de toekomst. Het schrijven van deze 100 blogposts vergde best wel wat werk (en kostte me ook meer tijd dan ik had gedacht.)

100

(Russisch verkeersbord)

Daarom neem ik nu een pauze. Ik stop er even een tijdje mee. Er blijven anders te veel andere nuttige en nutteloze zaken liggen. Dat wil niet zeggen dat als ik opeens de behoefte voel om hier iets te schrijven, dat ik dat dan zal nalaten. Dus als bijvoorbeeld de klantenservice van de Media Markt en Asus nu opgelucht adem halen, omdat ze denken nu onopgemerkt weg te komen met het niet gratis repareren van onze kapotte, binnen de garantie vallende, laptop – hij valt binnen de garantieperiode; hij is niet letterlijk gevallen – zogenaamd omdat het onze schuld zou zijn, dan vergissen ze zich degelijk. Als ze het probleem niet gratis oplossen, dan kunnen ze er op voorbereid zijn dat er hier een grote blogpost verschijnt waarin met hoofdletters staat: ’KOOP GEEN ASUS LAPTOP BIJ DE MEDIA MARKT!!!!’ Ook als ik andere onderwerpen tegenkom waarover geschreven moet worden zal ik dit doen, maar voorlopig is het dus even pauze. (Maar vergeet dus niet af en toe op deze site te kijken om te zien of er wat nieuws staat.)

Overigens, voor wie ondertussen blogposts wil lezen over koken en bakken, die verwijs ik graag naar de site van de vrouw van de neef van mijn vrouw (heet dit nog aangetrouwde familie?). Op ‘dasanderekoek’ kan je namelijk allerlei lekkere zelfgemaakte, unieke recepten vinden over filosofisch gebak, archeologisch gebak, glutenvrij brood, en gebak en aparte koek. (Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat die ook nog eens prima smaken!)

Tot zover deze honderdste blogpost. Ik hoop niet dat u nu gaat zeggen: “Voor de honderdste keer: schrijf eens wat beter!” maar dat u zegt: “Ha, dat was er echt één uit honderd!”

 

Een gedachte over “De honderdste blogpost”

Reacties zijn gesloten.