Balletjesafwachters

Mijn clubje, Go Ahead Eagles, won afgelopen zondag met 3-0 van Roda  JC. Dat viel een beetje tegen. In 1962 hadden we al eens met 12-1 gewonnen, maar vooruit winst is winst.

Het derde doelpunt was bijzonder. We hebben een spits die niet al te snel is maar wel slim. Toen onze keeper de bal mocht uittrappen, ging hij heel ver op de helft van Roda staan,  meters buitenspel zou je zeggen. Maar wat is het geval – en echte voetbalkenners weten dat; ik wist het niet; val ik daar even door de mand als voetbalkenner – bij een doeltrap kan je (net zoals bij een ingooi) niet buitenspel staan.  Op hun twitteraccount heeft Go Ahead Eagles een filmpje van het doelpunt geplaatst. Hieronder even een analyse van dit doelpunt door uw hoofdanalist voetbalzaken van deze site.

balletjes

Op bovenstaande foto zie je ons spits, helemaal rechts – die rode gele zijn wij –  meters achter de verdediging van Roda staan. De bal is nog hoog in de lucht. Drie spelers van Roda rennen als een gek terug. De speler van Go Ahead die straks gaat scoren loopt in het midden.

balletjes 2

Het lijkt de drie spelers van Roda een goed idee om met zijn allen naar onze spits te rennen. Deze heeft de bal, na een stuit, net ontvangen en kopt hem naar links.  De toekomstige doelpuntenmaker van ons heeft dat in de gaten en loopt in tegenstelling tot de drie van Roda die kant op.

balletjes 3

Onze vrijstaande doelpuntenmaker krijgt de bal en zal hem er even later in schieten: 3-0.

Je ziet bij het twitterbericht de vraag staan wie er dankzij deze goal er achter kwam dat je bij een uittrap niet buitenspel kan staan. Nou, ik was niet de enige die het niet wist, bleek op het supportersforum. Een hoop supporters waren verbaasd dat de scheidsrechter niet voor buitenspel floot. Een leerzaam middagje noemden wij Go Ahead supporters het op het Go Ahead-forum dan ook.

Dit doelpunt deed me overigens terug denken aan de tijd dat ik een jaar of tien was. We voetbalden toen eindeloos met een groep jongens op een grasveldje. Er was vaak één jongen bij, nee dat was ik niet, die altijd bleef hangen voor het doel van de tegenstander. Hij stond daar de hele tijd niets te doen, wachtende op een bal die naar voren werd geschoten. Aan buitenspel deden we niet. Wij echte voetballers vonden dat wachten op een bal maar niks en scholden hem dan ook uit voor balletjesafwachter.

Het zal best eens kunnen dat die jongen later scheidsrechter is geworden die wist dat je bij een doeltrap niet buitenspel kan staan.