Sir Martin en zijn achternaam

De oudste dochter stuurde een link door van een Engelse site waar je kan zien hoe vaak je achternaam wereldwijd voor komt. http://forebears.co.uk/surnames

Op deze site kan je je achternaam in typen en dan zie je in welke landen mensen met jouw achternaam wonen en hoeveel dat er zijn. Doe ik dat voor mijn achternaam dan zie je dit:

achternaam

Volgens de site waren er in 2014 wereldwijd 738 mensen  met mijn achternaam. De meesten woonden in België (379 stuks). In Nederland woonden volgens deze site in 2014 199 Van Neck’s. Ter vergelijking (en om te kijken of het klopt) heb ik even gekeken op de site http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/ waar je per gemeente in Nederland kan zien hoeveel mensen er met een bepaalde achternaam wonen. Volgens deze site waren er in 2007 254 mensen in Nederland met de achternaam ‘van Neck’.  De aantallen sporen dus niet helemaal – tenzij er tussen 2007 en 2014 55 Van Neck’s meer zijn doodgegaan of geëmigreerd zijn dan geboren of geïmmigreerd zijn – maar het geeft wel een aardige indicatie waar wereldwijd gezien de Van Neck’s wonen.

Volgens de Engelse site wonen er overigens twee Van Neck’s in Oman. Dat zullen dan mijn broer Harry en zijn vrouw zijn. De site geeft in mijn geval ook aan van wie de Engelse Van Neck’s afstammen.

‘Definition: Van Neck: An ancient Dutch family. The founder of the English branch was Sir Joshua Vanneck, of Hevenham Hall, co. Suffolk, who was created a Baronet in 1751, and whose son was elevated to the peerage as Lord Huntingfield, in 1796’

A ha, ik ben dus eigenlijk een Sir Martin en stam dus af van een Engelse edelman. Dat klinkt al wat beter dan het familieverhaal dat we afstammen van een dronken Duitse soldaat en een gevluchte Franse Hugenoot. (Mijn broer heeft overigens een keer de familiegeschiedenis zitten uitpluizen. Ik geloof dat hij tot  begin 1700 is gekomen en dat haast alle Van Neck’s sindsdien boer/molenaar waren in de omgeving van Voorst.)

Het is natuurlijk ook leuk om andere achternamen in te vullen. Doe je dat bijvoorbeeld met Obama, dan zie je dat er in 2014 maar 48 Obama’s in Amerika woonden tegenover meer dan 20.000 Obama’s in Afrika.

achternaam-obama

Trump zou zeggen: “Zie je wel, die Obama komt uit Afrika. Die is helemaal niet in Amerika geboren.” Trump zelf is overigens wel een typische Amerikaanse achternaam (4450 Trumpen in Amerika; gevolgd door 645 Engelse Trumpen en 437 Duitse Trumpen. (A name that originates in the south west of Germany. It means the drummer). Poetin: 41 stuks; allemaal in Rusland. Wat dichter bij huis: ‘Van Oranje- Nassau’. Veertig mensen slechts wereldwijd, waarvan er 18 in Nederland en 22 in België wonen. (Dat er meer Van Oranje-Nassau’s in België geregistreerd staan dan in Nederland zal wel met belastingzaken te maken hebben.)

Maar goed wie dus wil weten of er nog ergens een onverwachte erfenis kan op duiken uit Verwegnistan, kan op de bovengenoemde site alvast even kijken of daar een onbekende naamgenoot woont.

 

2 gedachten over “Sir Martin en zijn achternaam”

 1. Afgelopen weken las ik het boek van Jane Brown over de beroemde Engelse landschapstuinen ontwerper Lancelot (Capability) Brown. Hij werd precies 300 jaar geleden geboren en overleed 65 jaar + 24 maanden later, dus in 1783. Zijn laatste opdracht kwam van een Sir met een landgoed even ten zuiden van Halesworth – Suffolk. Deze Sir heette Gerard Vanneck. Broertje of neefje van Sir Martin?

  1. A ha, Sir Gerard. In de familie noemden we hem ‘de tuinier’. Hij is de zoon van Sir Joshua. Sir Gerard stierf in 1791. Hij was ongetrouwd en had geen kinderen – die twee zaken hangen overigens niet per definitie samen. Zijn broer nam na zijn dood zijn titel over en waarschijnlijk ook zijn landgoed.
   De Engelse tak is overigens gesticht door Cornelius Van Neck, de vader van Sir Joshua en de grootvader van Sir Gerard. Cornelius emigreerde in 1722 van Nederland naar Engeland. Mijn broer heeft overigens als tweede naam Cornelus. Misschien krijgt hij ooit nog eens een erfenis uit Engeland.

   Sir Martin
   .

Reacties zijn gesloten.