Schoolvoetbal

Ik kwam op de site van het Nationaal Archief deze foto tegen van een schoolvoetbaltoernooi in Amsterdam in 1966.

0000-amsterdam

Het is typisch een foto uit de serie ‘Niet laten merken dat je bang voor je tegenstander bent‘. Ik herken het beeld wel. In 1964 woonde ik in Apeldoorn en zat in de vierde klas (groep zes zeggen we nu) van  de Berg en Bosch school.

Met een hoop jongens van onze klas voetbalden we altijd in het speelkwartier en vaak ook nog na afloop van school. We hielden ook een soort stand bij wie de beste voetballer van de klas was. Voor doelpunten kreeg je punten en ook voor mooie acties.

Ik was degene die de stand bij hield, althans dat zei ik altijd. Na één week was ik er al achter gekomen dat dit veel te veel werk was en hield ik het niet meer bij. Als er iemand vroeg hoe de stand was, verzon ik ter plekke een stand, waarbij ik wel elke keer mijzelf in de top drie plaatste. Echter nooit op de eerste plaats. Dat zou ongeloofwaardig zijn, want Evert was veruit de beste voetballer van onze klas.

Wel was het zo dat ik voor mijn leeftijd goed kon voetballen. Samen met Evert mocht ik dan ook mee doen met ons schoolvoetbalteam. Dat bestond naast ons uit een paar vijfdeklassers en verder alleen maar zesdeklassers. De meeste ploeggenoten (en ook veel van de tegenstanders) waren een kop groter dan Evert en ik, net zoals op de foto van het schoolvoetbaltoernooi uit Amsterdam (vandaar dat ik er aan moest denken.)

Lang duurde mijn schoolvoetbalcarrière echter niet. Na de eerste wedstrijd vertelde een hevig geschrokken juffrouw van de eerste klas (die toevallig even kwam kijken) tegen de meester van de zesde klas (onze trainer) dat ik helemaal niet mocht mee mocht voetballen, omdat ik als klein kind een operatie aan een hartklep had gehad. (Zie hier)

Foto’s als dit (eveneens afkomstig van de site van het Nationaal Archief van het zelfde toernooi in Amsterdam) zijn er van mij dan ook niet. Ik was sowieso te klein om te gaan koppen.

0000-amsterdam 3(Schoolvoetbaltoernooi Amsterdam; 6 april 1966; Foto Joop van Bilsen, Nationaal Archief.).