Oplichterij via de telefoon

Ik wil u even waarschuwen voor de griep, de flu op zijn Engels,  specifiek voor een flu-bot. Zo worden sms-berichten genoemd die momenteel rondgaan en waarin wordt gemeld dat er een pakket naar je onderweg is. Je kan de verzendstatus van het pakket opvragen via een link. Als je op de link klikt – NIET DOEN DUS – dan wordt je verzocht een app te installeren  – HELEMAAL NIET DOEN DUS – om het pakket te volgen.

Veel Nederlanders zijn afgelopen week in deze valse sms getrapt waardoor er kwaadaardige software op hun telefoon is komen te staan. Het ministerie van Economische Zaken waarschuwt er inmiddels ook voor.

0000000000 000

Dit soort berichtjes – die van de oplichters; niet die van het Ministerie van Economische Zaken – worden al jaren door criminelen verstuurd om gegevens te ontfutselen. Die software kan onder andere sms’jes versturen zonder dat de gebruiker het weet – jouw telefoon verspreidt dan de malware verder –  het kan persoonsgegevens stelen en meekijken in je bankapps, waardoor de oplichters je inloggegevens van je bankrekening kunnen zien en/of betalingsopdrachten kunnen veranderen c.q. versturen.  Betaalvereniging Nederland zegt dat eind vorige week in 24 uur tijd  duizenden telefoons met succes zijn besmet en dat er iedere dag weer nieuwe gevallen bij komen. Uitkijken dus.

Mocht je er ingetrapt zijn en de app geïnstalleerd hebben – NOOIT ZO MAAR OP EEN LINK KLIKKEN IN EEN SMS’JE – dan moet je je toestel terug zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit is de enige manier om van de infectie af te komen, ook al ben je dan al  je foto’s, video’s, berichten en contacten kwijt (regelmatig een back-up maken dus.)

Tot zoverre het educatieve deel van dit stukje over fraude via de telefoon, nu een vrolijk voorbeeld. Een andere fraudemethodiek die oplichters gebruiken is het sturen van een what’s-berichtje van een een “zoon” of “dochter” aan zijn ouders waarin staat dat zijn mobiel kapot is of kwijt is en dat hij nu even een ander nummer heeft. En door al het gedoe kan hij of zij niet een dringende betaling doen en of pa of ma zo vriendelijk wil zijn dat geld even voor te schieten. Ene Rien Post ontving ook zo’n ‘hoi pap dit is me nieuwe nummer’ berichtje en begon een discussie waarvan hij de screen-afbeeldingen op twitter plaatste.

0000000000 0

0000000000 1 0000000000 2 0000000000 3 0000000000 4

Alleen  dat wanhopige ‘is mama in de buurt?‘ van de oplichter is al schitterend. Maar goed, trap dus ook niet in betalingsverzoeken van zonen en dochters die opeens hun telefoon kwijt zijn.