Op weg naar de begraafplaats

De blogpost van gisteren over de mensen die onderweg waren naar een begrafenis deed me denken aan een verhaal dat wijlen mijn schoonvader altijd met veel plezier vertelde.

Het speelde zich af in de begintijd van de navigatiesystemen. Nog niet veel auto’s hadden zo’n systeem, maar een kennis van mijn schoonvader had al wel een navigatiesysteem en was daar maar wat trots op.

6 frieslanf kaart2Navigatiekaart van Friesland uit 1630

Op een dag reed mijn schoonvader met hem mee naar een begrafenis van een gemeenschappelijke kennis. En hoewel ze allebei wel wisten hoe ze naar de begraafplaats moesten rijden, zette de kennis het navigatiesysteem aan opdat mijn schoonvader kon zien hoe dit wonderbaarlijke staaltje techniek werkte.

Daar reed het tweetal over de provinciale wegen van Friesland. “Over honderd meter de afslag rechtsaf naar de Bonifaciusweg” en “Neem op de rotonde de tweede afslag en blijf op de Laan van Grutte Pier”, dat soort kreten hoorden ze.  Uiteindelijk  bereikten ze de begraafplaats, waar de twee oudjes nog een laatste aanwijzing te horen kregen: “U heeft uw bestemming bereikt.”