Even naar het vogeltje kijken

Het woord fotografie is een samentrekking van de Griekse woorden phōs (licht) en graphein (schrijven).  Oftewel ‘schrijven met licht’.  In de begintijd van de fotografie duurde dat “schrijven” op grote glasplaten erg lang en gedurende al die tijd moesten de geportretteerden  doodstil blijven zitten om geen bewogen beelden te krijgen.

Vooral kinderen hadden daar vaak moeite mee en om te zorgen dat zij stil bleven zitten, hadden sommige fotografen een kunstmatig vogeltje op hun toestel zitten. De kinderen moesten dan “naar het vogeltje kijken” en daarbij heel stil blijven zitten, want anders zou het vogeltje schrikken en wegvliegen. Zie hier het ontstaan van de uitdrukking ‘even naar het vogeltje kijken.’

1 0 vogels cameraStudio photographer’s ‘Birdie’, c.1885; The Kodak Collection at the National Media Museum, Bradford

Als tegenwoordig iemand zegt dat hij “naar het vogeltje gaat kijken”, dan houdt dat meestal in dat hij op internet met hulp van een webcam naar de beelden van vogels in een nest gaat kijken.

Gisteren deed ik dat ook en belandde toen op de site van de Vogelbescherming. Eén van de onderdelen daar is ‘Beleef de lente‘ en daar staan meerdere links naar webcams van nesten van een aantal vogels.

1 0 vogels

Ook staan er filmpjes van opvallende momenten. Zo kan je op dit filmpje zien hoe een ooievaar zich verzet tegen het inpikken van zijn nest.

1 0 vogels camera 0

En op dit filmpje hoe een boommarter midden in de nacht probeert het ei van een steenarend te stelen.

1 0 vogels camera 3

1 0 vogels camera 1

Gedurende het kwartiertje dat ik de webcams bekeek, zag ik niet zulke spannende dingen. Wel zag ik dat haast elke vogel zich tegenwoordig ooievaar noemt.

1 0 vogels camera 04

Enfin, mocht u even niets belangrijks te doen hebben, dan kan ik aanraden om even naar het vogeltje te kijken.