Waar is Mars?

De afstand tussen de Aarde en Mars schommelt nogal. Komende week staat Mars ‘dichtbij’, namelijk op slechts zo’n 62 miljoen kilometer afstand van de Aarde. Dat is niks. Als Mars en de Aarde elk aan een kant van de zon staan (“tegenover elkaar staan met de zon er tussen”), dan bedraagt de afstand bijna 400 miljoen kilometer.  De kortste afstand tussen beide planeten kan 56 miljoen kilometer bedragen. Dat was het geval in 1956 en 1971, maar komt deze eeuw niet voor.

(De afstand tussen de aarde en de zon bedraagt zo’n 150 miljoen kilometer; Mars draait zijn rondjes om de zon op gemiddeld zo’n 228 miljoen kilometer.)

Maar goed, 62 miljoen kilometer is dus relatief dichtbij. Mars is daardoor momenteel vanaf de Aarde goed zichtbaar, maar dan moet je wel weten waar je moet kijken (en het begrip ‘goed’ is ook relatief). Het is niet zo dat er een grote rode bal aan de hemel te zien is.

00000000 Mars en AardeDe Aarde en Mars, niet op ware grootte maar wel in verhouding. Foto’s  ESA en NASA.

Als u wilt weten waar u moet kijken om Mars aan de hemel te zien, dan kunt u onder andere terecht op de volgende sites:

http://hemel.waarnemen.com/vannacht/mars.html

https://mars.nasa.gov/all-about-mars/night-sky/opposition/

https://theskylive.com/where-is-mars

Mooi ook om te zien is een drie minuten durend filmpje van de NASA, waarin ze niet alleen uitleggen waar je deze maand Mars kan zien maar ook waar de Andromeda-nevel te “zien” is. Dat is een sterrenstelsel, far, far away. Zie hier een screenshot met Mars

00000000 Mars en NASA(Op het plaatje klikken om naar het filmpje op YouTube te gaan.)

En hier leggen ze uit waar je de Andromeda-nevel kan vinden.

00000000 Andromeda

Volgens wetenschappers zal ons sterrenstelsel (de Melkweg) over ongeveer 4 miljard jaar tegen de Andromeda-nevel  aan botsen. Tegen die tijd zal ik daar uiteraard uitgebreid over berichten.

Maar goed Mars dus. Eerlijk gezegd ben ik bang dat ik ondanks al deze aanwijzingen Mars niet aan de hemel kan vinden. Ik ben namelijk altijd heel slecht in zoeken geweest. Wel kan ik u helpen met het vinden van Mars. Niet de planeet zelf, maar met alle blogposts die ik over Mars heb geschreven. Ik heb die namelijk maar eens een keer verzameld op één pagina en wel hier. Ik moet alleen deze blogpost nog even toevoegen.