Vaccineren

Engeland is gisteren begonnen met vaccineren. De negentigjarige Margaret Keenan uit Coventry was de eerste.

0 vaccin 1

Leuk maar het idee dat de pandemie is veroorzaakt door Bill Gates zodat hij chips in mensen kan injecteren leeft serieus bij veel mensen. Zo dacht in augustus liefst 20% van de SGP’ers  volgens een artikel in het Reformatorisch Dagblad dat er een wereldwijd complot was.

0 sgp

Uit het artikel: ‘Neem de gedachte dat met een toekomstig vaccin een chip wordt geïnjecteerd om mensen permanent te blijven volgen. Twintig procent van de SGP-kiezers noemt die stelling (heel) geloofwaardig. Ook onder de aanhang van de PVV, Forum voor Democratie en de SP leeft dit soort gedachten sterk, meldde Trouw zaterdag. Onder de aanhang van andere partijen is nauwelijks steun voor samenzweringstheorieën.’

Een zekere Ben Edwards bedoelde onderstaande tweet humoristisch maar er zit wel een kern van waarheid in.

0 vaccin 2

Het is uiteraard allemaal onzin dat van die chip. Dat de eerste honderd gevaccineerde mensen gisteren allemaal opeens tegelijkertijd bleven stilstaan op het moment dat er sprake was een computerstoring in Engeland is dan ook louter toeval.

Nederland begint in januari met vaccineren. Volgens Hugo – beste mensen –  de Jonge was er wat vertraging opgetreden met de levering van de eerste lading vaccins. Oorspronkelijk zou die eind december komen maar nu werd het begin januari. En het waren er geen 1 miljoen maar 500.000 vaccins.

0 volkskrant 2

Ook meldde minister De Jonge dat de volgorde van vaccineren werd veranderd. Omdat het vaccin op min 80 graden bewaard moest worden, was het te lastig om de kwetsbare mensen in verzorgingstehuizen als eerste te vaccineren. Daarom werd nu het zorgpersoneel in deze huizen als eerste gevaccineerd.

Toen ik dit alles las, moest ik opeens aan een stuk van de Betrouwbare Mannetjes in de Volkskrant van afgelopen zaterdag denken. Daarin voorspellen zij op humoristische wijze het vaccinatieproces voor het komende half jaar. (Lees dat stuk!)

[…] April: Ook het regelen van locaties voor de geplande bulkvaccinatie in augustus loopt vertraging op. Sporthallen ­blijken onbereikbaar, vooral nu zij in verband met de geldende corona­maatregelen nog steeds gesloten zijn. […]

Mei: Vanwege het internationale verschil tussen een punt en een komma krijgt Nederland de beschikking over in totaal acht vaccins. Minister Hugo de Jonge laat weten dat de ontbrekende 7.999.992 exemplaren ‘als alles meezit zo snel ­mogelijk’ worden bijbesteld.

Oké, dit zal allemaal niet gebeuren, maar ik zal niet gek opkijken als een hoop van de humoristisch bedoelde voorspellingen van de Betrouwbare Mannetjes werkelijkheid zullen worden.

Maar goed, beste mensen, zodra het vaccin voor ons beschikbaar komt, laten Marianne en ik ons vaccineren. Maar volgens de Betrouwbare Mannetjes kan dat nog wel even duren.

[…] Juli: Nu alle buurlanden volledig coronavrij zijn, en het virus ook in de rest van Europa lijkt te zijn uitgespeeld, loopt het aantal besmettingen in Nederland rap terug. Minister Hugo de Jonge laat weten dat ‘als alles meezit’ er ‘zo snel mogelijk’ met vaccineren kan worden gestart.