Tweety Trump

Donald Trump is iemand die graag tweet. Zo stuurde hij gisteren bijvoorbeeld liefst negentien tweets de wereld in.

00 trump tweets are coming

Ik licht er eentje voor u uit. Hij plaatste hem 21 uur geleden.

00 trump tweet 2

Een nietszeggende tweet, maar het gaat in dit geval om de cijfertjes er onder. Ik zal ze voor u toelichten. Als eerste zien we een wolkje met daarnaast het getal 16.512. Dat betekent dat liefst 16.512 mensen de tweet van commentaar hebben voorzien. Je kan je afvragen waarom je dat zou doen. Trump gaat het echt niet lezen. Stel dat hij elk antwoord op zijn tweet drie seconden bekijkt – lijkt me een lange tijdsspanne voor Trump om geconcentreerd bezig te zijn – , dan is hij alleen al met het lezen van de antwoorden op deze tweet 14 uur bezig. En hij heeft nog eens 18 andere tweets ook geplaatst die dag.

Vervolgens staan er twee pijltjes met daarnaast het getal 20.866 . Dat wil zeggen dat 20.886 mensen (of robots) deze tweet geretweet hebben, dat wil zeggen doorgestuurd.  Dat kan je al of niet vergezeld van commentaar doen.  Ik zou bijvoorbeeld de tweet kunnen doorsturen vergezeld van het commentaar ‘But Democrats can’t get to work because there is a shutdown.’ Dat ziet het er dan zo uit.

00 trump tweet 3

Al mijn twaalf volgers krijgen nou de tweet van Trump te zien vergezeld van mijn commentaar. (Zullen ze blij mee zijn). Op deze manier verspreiden de Tweets van Trump zich nog veel verder.

Het laatste symbool dat je ziet is een hartje gevolgd door het getal 96.777. Dat is het aantal mensen dat de tweet leuk vindt. Dat zullen aanhangers van Trump zijn vermoed ik.

Snapt u nu de betekenis van de getallen een beetje? Dan laat ik de tweet nog een keer zien.

00 trump tweet

Valt u wat op? Inderdaad, de aantallen zijn compleet anders! Niemand heeft de tweet nog doorgestuurd, niemand vindt de tweet nog leuk en nog maar één iemand heeft er commentaar onder geschreven – dat was ik overigens niet.

Hoe komt dat?  Dat komt omdat ik de tweet al zag 34 seconden nadat Donald  Trump hem had geplaatst (dat kan je boven in de tweet zien.) Is dat niet eng? Dat 34 seconden nadat Donald ‘Tweety’ Trump een tweet plaatst, dat ik die al zie. Alsof er soort een trans-Atlantische connectie tussen ons is. Brrrrrrr!