Rechtstreekse Eerste Kamer verkiezingen?

Vorige week waren er de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Ok, strikt formeel waren het verkiezingen voor de Provinciale Staten, maar omdat de leden daarvan de Eerste Kamer kiezen, deden alle partijen alsof het landelijke verkiezingen voor de Eerste Kamer waren.

Verkiezingen 1956: Minister-president Drees wacht op zijn beurt om te kunnen stemmen.  foto Harry Pot; Anefo; Nationaal Archief.

Thema’s die op provinciaal niveau spelen, kwamen bij de verkiezingen van vorige week niet tot nauwelijks aan de orde. Zo ontliepen bijvoorbeeld de provinciale lijsttrekkers van het Forum voor Democratie, de grote winnaar van de verkiezingen, haast alle debatten met andere provinciale lijsttrekkers. Wat de partij in de provinciën wil, is dan ook niet erg duidelijk. Ik citeer even uit de Volkskrant over het eerste overleg tussen de fractievoorzitters van de provincie Noord-Holland.

Forum heeft in de campagne voor de provincialestatenverkiezingen nauwelijks aan debatten meegedaan. De nieuwe Statenleden moeten zonder ervaring en zonder programma de onderhandelingen in. Dat oogt nog wat onwennig. [..] Erg concreet kan de nieuwe partij in Noord-Holland nog niet worden in de eerste vergadering. ‘Als nieuwkomer hebben we nu nog niet alle details uitgewerkt. We richten ons liever op grote kaders’, reageert Dessing –  fractievoorzitter van het FvD in Noord-Holland – op aanhoudende vragen over zijn programma.

Socrates zou zeggen: “Ik weet slechts één ding: dat ik niets weet”. Ook het AD besteedde aandacht aan het overleg in Noord-Holland:

Voor vragen over zijn plannen verwijst hij – de fractievoorzitter van het FvD –  naar de website van Forum, waarop een lijstje met een aantal punten staat. En, geeft hij ruiterlijk toe, van de meeste dossiers weten hij en zijn partij nog lang niet zo veel als de andere partijen in de zaal. Het ergert de anderen duidelijk. Hoe moeten ze nou met de informateur gaan praten als ze niet weten wat Forum met de lokale snelwegen wil? Hoe het de toekomst van de woningbouw ziet? …”

(Voor wie het hele verhaal uit het AD wil lezen, kan op onderstaande afbeelding klikken.)

000000000 forum

Ik heb mijn lening overgesloten bij Becam. Bij wie? Bij Becam. Ok, Becam. Ja en tegen een veel lagere rente. Oh, dat klinkt goed. En veel betere condities. Dus het is veel goedkoper lenen bij Becam? Oh absoluut, absoluut.”

Misschien is het een idee om voortaan de Eerste Kamer rechtstreeks te laten kiezen en niet indirect via de Provinciale Staten. Dan kan de Provinciale Staten verkiezing gaan over provinciale thema’s en de verkiezing voor de Eerste Kamer over de landelijke thema’s.

Het levert geen extra verkiezingsdag op. Je combineert dan de gemeenteraadsverkiezingen met die van de Provinciale Staten. Het is niet zo dat we dan op één dag twee keer dezelfde verkiezing houden. Bij de gemeenteraad doen veel lokale partijen mee die niet bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten zullen meedoen en er spelen andere thema’s.

Je houdt dan net zoals nu vier verkiezingen: De Eerste Kamer verkiezing (plus tegelijkertijd die voor de Waterschappen), de Tweede Kamer verkiezing, de gemeentelijke verkiezingen gecombineerd met die voor de provinciale staten, en de Europese verkiezingen.

Eigenlijk is het een puik idee. Misschien moet ik ook maar de politiek in. Ik zie het al voor me in de Tweede Kamer: Thierry Baudet die in een debat over de uil van Minerva begint die zijn vleugels bij het vallen van de avond spreidt en dat ik dan zeg: “Mag ik mijn jeugdige opponent er even op wijzen dat elke wijze uil in zijn jeugd een uilskuiken was. Gevolgd door de voorzitter die roept: ”Order! Order!”